avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza fidelitate

Ma poate ajuta cineva cu o detaliere a acestei clauze?
Trebuie sa semnez un act in care este mentionata si nu stiu exact ce inseamna.
Din ce am citit in codul muncii nu are legatura cu clauza de neconcurenta sau confidentialitate, dar nici nu explica exact ce nu am voie sa fac.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: the godfather , utilizator 19:24, 29 Ianuarie 2011
Buna ziua !
Nu este vorba de o clauza , ci de o obligatie a angajatului , conform prevederilor art. 39 alin . (2) lit. "d" Codul Muncii ....
Obligaţia de fidelitate constituie o obligaţie principală a salariatului pe durata executării contractului individual de muncă, de a se abţine de la săvârşirea oricărui act sau fapt ce ar putea dăuna intereselor angajatorului, fie prin concurenţa, fie prin lipsa de discreţie cu privire la informaţiile confidenţiale (secrete), privindu-I pe angajator, de natură tehnică, economică, managerială, comercială etc. Ia care are acces, permanent sau ocazional, prin activitatea pe care o desfăşoară .
Înţeleasă ca obligaţie de a nu face, obligaţia de fidelitate cuprinde:
- neconcurenţa, constând în obligaţia salariatului de a nu-I concura pe angajatorului său, pe parcursul executării contractului individual de muncă;
- confidenţialitatea (rezervă, reţinerea), respectiv obligaţia salariatului de a nu face publice datele secrete ale angajatorului.
Obligaţia de fidelitate este reglementată expres de art. 39 alin. 2 lit. d din Codul muncii.
Obligaţia de fidelitate nu îl împiedică pe salariat să lucreze în cumul de funcţii/posturi, dacă printr-un astfel de cumul nu îI concurează pe angajatorul său (primar). Cumulul de funcţii este, în principiu, liber; obligaţia de fidelitate impune însă o limitare implicită şi parţială a sa. În cazul unui conflict individual de muncă - izvorât dintr-o posibilă controversă între angajator şi salariat cu privire la încălcarea sau nu a obligaţiei de fidelitate printr-un anumit cumul- suntem de părere că instanţă de judecată va trebui să aplice, prin analogie, unele dintre criteriile avute în vedere de legiuitor în art. 21 alin. 2 din Codul muncii, pentru concretizarea clauzei de neconcurenţă, îndeosebi pe cele referitoare la natura activităţii şi obiectul de activitate al angajatorului (Ia care se cumulează).
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsuri.
Daca voi semna actul aditional aceasta obligatie de fidelitate este valabila atata timp cat sunt angajat sau si dupa incetarea colaborarii (acord ale ambelor parti)?
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
alienware, utilizator
Este valabila atata timp cat este valabil si c.i.m. ...
freeelis a scris:

Este valabila atata timp cat este valabil si c.i.m. ...


Deci nu poate continua atata timp cat c.i.m se desface...indiferent de imprejurare.
Este o obligatie dependenda de c.i.m si nu individuala.
Am inteleg corect?

Alte discuții în legătură

Clauza de fidelitate suciu_diana suciu_diana Buna ziua, poate clauza de fidelitata stipulata de Codul Muncii, ca si obligatie a angajatului, sa fie interpretata ca si [b]clauza de incompatibilitate a ... (vezi toată discuția)
Clauza de fidelitate - clauza de confidentialitate dan.dan dan.dan Buna seara, Din cate stiu, clauza de fidelitate este valabila doar daca ii acord o suma de bani in plus la salariu angajatului respectiv. Se aplica aceeasi ... (vezi toată discuția)
Legalitate clauza fidelitate cristinafo cristinafo Bună ziua. Am un contract de munca semnat în 2009 prin care ca și activitate concurenta am acceptarea de oferte de munca concurente angajatorului pe ... (vezi toată discuția)