avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legalitate clauza fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legalitate clauza fidelitate

Bună ziua. Am un contract de munca semnat în 2009 prin care ca și activitate concurenta am acceptarea de oferte de munca concurente angajatorului pe perioada contractului. (ca parte a clauzei de fidelitate). Nu se specifica:concurenții, aria geografica. Este corect sa presupun ca nu e legala clauza? Pe lângă faptul ca nu e detaliata, îmi îngrădește dreptul de a găsi și accepta un serviciu nou. Mulțumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:27, 13 Martie 2020
Sunt doua clauze diferite : clauza de fidelitate si clauza de neconcurenta.

1. Referitor la fidelitate
Potrivit art. 26 din Codul muncii, prin intermediul ei părţile convin ca, pe toată durata contractului şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective sau în cele individuale de muncă .
În sens restrâns şi expres, este vorba de obligaţia salariatului de a respecta secretul de serviciu.
Obligaţia de fidelitate cuprinde:
- neconcurenţa, constând în obligaţia salariatului de a nu-I concura pe angajatorului său, pe parcursul executării contractului individual de muncă;
- confidenţialitatea (rezervă, reţinerea), respectiv obligaţia salariatului de a nu face publice datele secrete ale angajatorului.

2. Referitor la neconcurenta
Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal- cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului ;

- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.

- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.

- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta Ana252 Ana252 Buna ziua! Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta, abuziva sau nu ???? Gabriella75 Gabriella75 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in ceea ce priveste ”clauza de neconcurenta” din contractul individual de munca. Am citit cateva raspunsuri pe acest ... (vezi toată discuția)
Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)