avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua.
Care este calea de a incepe dezbaterea unei succesiuni daca asupra terenului si casei, care reprezinta partea ce se mosteneste, nu exista decat o chitanta de mana sub semnatura privata incheiata in anul 1953?
Mentionez ca dupa bunic s-a facut succesiunea in baza acelei chitante de mana, dar in anul 1980 si la un notariat de stat. Acum vreau sa dezbat succeiunea dupa moartea bunicii in martie 2010.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: madalinbm , utilizator 08:28, 28 Ianuarie 2011
Va trebui sa introduceti o actiune de constatare a dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune. Puteti obtine de la notariat un certificat de calitate de mostenitori. Titularii actiunii vor fi toti mostenitorii din certificat, sau, in cazul in care nu toti accepta mostenirea, vor fi titulari numai ce ce accepta mostenirea.
Exista un singur mostenitor.
Actiunea de constatare a dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune unde trebuie deschisa?
Pentru a deschide aceasta actiune e necesar de la notariat acel certificat de calitate de mostenitor?
Multumesc.
Da, este necesar sa solicitati deschiderea procedurii succesorale la notar sau la instanta.
Daca nu aveti calitate de mostenitor si nu ati acceptat mostenirea nu aveti nicio sansa sa va puteti judeca.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pai o prima succesiune dupa bunic s-a facut. Deci mostenitor pt o parte din masa succesorala exista. De acceptat mostenirea nu a fost cazul deocamdata deoarece nu am stiut ca trebuie facut acest lucru. Stiam ca daca exista un unic mostenitor nu mai este nevoie de acest lucru.
In consecinta solutia care ar fi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Am uitat să precizez faptul ca matuşa şi unchiul meu nu au avut copii. ªi încă ceva...va rog..ce înseamna faptul că mama nu a acceptat moştenirea de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune partiala favex favex Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in ... (vezi toată discuția)
Pe numele cui se obtine titlul de proprietate dupa uzucapiune? izabela_25 izabela_25 Sunt unul dintre cei 3 mostenitori ai unui teren de 300m si o casa in bucuresti, care a apartinut bunicului, dar acesta are doar o chitanta de manadin 1949 cu ... (vezi toată discuția)