Buna ziua !Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca am facut o gogoasa mare sau nu .Am infiintat un SRL , am optat pentru impozit pe profit ....iar acum contabila imi spune ca era mai bine sa optez pentru impozit pe venit.Care sunt avantajele /dezavantajele fiecarei optiuni?Obiectul de activitate este (catering )alte produse de alimentatie....Va multumesc anticipat
Au formule de calcul diferite, adica impozitul pe profit e 16% din cifra de afaceri minus cheltuieli, pe cand impozitul pe venitul microintreprinderilor e 3% din cifra de afaceri. Ca sa fie microintreprindere societatea trebuie sa indeplineasca anumite conditii: intre 1 si 9 angajati, venituri sub 100000EUR, peste 50% din cifra de afaceri rezulta din alte servicii inafara de consultanta si management.
Anul asta impozitul pe venitul microintreprinderilor e 2,5%. Exista un prag in care cele doua impozite sunt egale, diferentele avantajand una din forme. Daca notam cifra de afaceri cu A si cheltuielile cu B, pragul e dat de ecuatia 16%(A-B) =2,5%A. Dupa niste calcule ajungi la A=32/27B (adica aprox. 1,1815B).
Sub pragul asta e indicat sa optezi pentru impozit pe profit, iar peste, pentru impozit pe venit, cu conditia sa indeplinesti si celelalte criterii mentionate.