avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA factura in 2011 cu 24% pt lucrare receptionata cu ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA factura in 2011 cu 24% pt lucrare receptionata cu 19% ?

Comanda primita pentru o lucrare in 2008 in euro pentru a fi executata in Romania.
Suma totala comanda = Suma fara TVA+TVA 19%.
Se executa lucrarea.
In 2009 se emite situatie de lucrari si se receptioneaza lucrarea in sistemul celui care a emis comanda.
Suma totala = Suma fara TVA+TVA 19%.

Rezulta un numar de receptie si un curs LEU / EURO aferent zilei respective, dar care nu ne este transmis pentru a se factura.

In 2011, deci cu o intarziere de 2 (doi) ani se transmite nr de receptie si cursul.

Se emite factura in 2011 cu TVA 24%.
In momentul de fata factura nu este acceptata deoarece in sistemul celui care a receptionat este trecuta cu 19% si se cere sa se storneze si sa se emita alta cu 19%.

Este legal ?
Va rog sa-mi si justificati din punct de vedere legislativ raspunsul.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 15:35, 28 Ianuarie 2011
Art 134 1 din CF "faptul generator" alin 7:
" (7) Prestările de servicii care determină decontări sau plăţi succesive, cum sunt serviciile de construcţii-montaj, consultanţă, cercetare, expertiză şi alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situaţii de lucrări, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza cărora se stabilesc serviciile efectuate sau, după caz, în funcţie de prevederile contractuale, la data acceptării acestora de către beneficiari. Totuşi, perioada de decontare nu poate depăşi un an."


Norme pct 23 1, alin 2:
"Exemplul nr. 1: O societate de construcții întocmește situația de lucrări în cursul lunii iunie, pentru lucrările efectuate în lunile mai și iunie. Contractul prevede că situația de lucrări trebuie acceptată de beneficiar. Beneficiarul acceptă situația de lucrări în luna iulie 2010. Faptul generator de taxă, respectiv data la care se consideră serviciul prestat, intervine la data acceptării situației de lucrări de către beneficiar, potrivit prevederilor art. 1341 alin. (7) din Codul fiscal. În consecință, cota aplicabilă pentru întreaga contravaloare a serviciilor acceptate de beneficiar este de 24%, cota în vigoare la data faptului generator de taxă. În situația în care anterior emiterii situației de lucrări au fost emise facturi de avans cu cota de 19%, după data de 1 iulie 2010 avansurile respective se regularizează prin aplicarea cotei de 24%."

Deci pt ca faptul generator intervine la data intocmirii sit de lucrari sau la data acceptarii acestora de catre beneficiari (daca este stipulat in contract) si se aplica cota valabila la acea data. Prestatorul, daca nu a emis factura si nu a colectat tva, datoreaza penalitati de la acea data pina la data emiterii facturii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 24% in loc de 19% ? bullred bullred Am comandat o masina acum cateva zile si am primit un \"Bon de Comanda\" in care se specifica partile contractante, adica fabrica masinii (Dacia) si eu, ... (vezi toată discuția)
Lucrare de investitie(constructii+montaj) MSG MSG Lucrare de investitie(constructii+montaj) finalizat cu proces verbal la terminarea lucrarilor in perioada 2007-2009. In modelul PV la terminarea lucrarilor ... (vezi toată discuția)
Tva janedoe1 janedoe1 Buna ziua, Anul trecut, (cand TVA-ul era 20%) societatea unde lucrez a efectuat servicii pentru o alta societate. Factura pentru acele servicii am facut-o ... (vezi toată discuția)