avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA

Buna ziua,

Anul trecut, (cand TVA-ul era 20%) societatea unde lucrez a efectuat servicii pentru o alta societate. Factura pentru acele servicii am facut-o luna aceasta cu TVA de 19%. Am fost sunata si mi s-a spus ca, serviciile fiind efectuate cand TVA era 20% ,asa trebuie sa facturez si acum.
Ma puteti ajuta? E corect? Unde se specifica acest lucru?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:49, 11 Septembrie 2017

Cod fiscal:

ART. 291 - Cotele
(4) Cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 282 alin. (2), pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilității taxei.

In principiu faptul generator la prestari servicii este:

ART. 281 - Faptul generator pentru livrări de bunuri și prestări de servicii

(7) Prestările de servicii care determină decontări sau plăți succesive, cum sunt serviciile de construcții-montaj, consultanță, cercetare, expertiză și alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situații de lucrări, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza cărora se stabilesc serviciile efectuate sau, după caz, în funcție de prevederile contractuale, la data acceptării acestora de către beneficiari.

(8) În cazul livrărilor de bunuri și al prestărilor de servicii care se efectuează continuu, altele decât cele prevăzute la alin. (7), cum sunt: livrările de gaze naturale, de apă, serviciile de telefonie, livrările de energie electrică și altele asemenea, se consideră că livrarea/prestarea este efectuată la datele specificate în contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depăși un an. Norme metodologice

(9) În cazul operațiunilor de închiriere, leasing, concesionare, arendare de bunuri, acordare cu plată pe o anumită perioadă a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct și superficia, asupra unui bun imobil, serviciul se consideră efectuat la fiecare dată specificată în contract pentru efectuarea plății. Norme metodologice

(10) Prestările de servicii pentru care taxa este datorată de către beneficiarul serviciilor în conformitate cu art. 307 alin. (2), care sunt prestate continuu pe o perioadă mai mare de un an și care nu determină decontări sau plăți în cursul acestei perioade, se consideră efectuate la expirarea fiecărui an calendaristic, atât timp cât prestarea de servicii nu a încetat.
.....

(12) Prestările de servicii care nu se regăsesc la alin. (7) - (10) se consideră efectuate la data finalizării prestării serviciului respectiv.

Deci in functie de cand e faptul generator. Cititi si normele ca sa vedeti ce cota se aplica:

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrari contabile BOTTYCELLY BOTTYCELLY O societate comerciala are incheiate contracte de prestari servicii de paza cu societati aflate in reorganizare sau lichidare. Conform contractelor incheiate, ... (vezi toată discuția)
Facturare cu cota de tva 24% sau 20%? camicont camicont La multi ani! As dori o parere referitoare la urmatoare situatie: in 2015 am facut mai multe facturi proforme, urmand ca in momentul incasarii lor sa fie ... (vezi toată discuția)
Facturare venituri din alta perioada anca_stan anca_stan Buna ziua. La luna septembrie 2015 trebuie sa intocmesc o factura care are ca obiect prestatii efectuate in perioada ianuarie-iunie 2015. Cum procedez cu ... (vezi toată discuția)