avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CA INTREPEINDERE INDIVIDUALA POT OPTA PENTRU IMP. 3% ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CA INTREPEINDERE INDIVIDUALA POT OPTA PENTRU IMP. 3% ?

Buna ziua,
Problema mea e ca astazi am fost la anaf, sa (re)trec pe impozitul de 3 % , la care mi s-a raspuns ca nu sunt persoana juridica si ca nu pot adera la acest impozit (nu mai spun ca am fost si in audienta la adjunct care m-a dat afara ) .
La care m-am gandit ca nu este corect si va spun si de ce :
-Cand am infiintat firma in 2008 am semnat o declaratie la anaf unde specificam ca ader la impozitul de 3 % si nu la cel de 16 %.
-in 2009 ca sa certific firma la politie ( in sisteme de securitate ) mi-a fost necesar cazierul meu dar si cel al firmei ca persoana juridica. Au fost ceva probleme ca cei de la anaf tot la fel nu imi eliberau pe caz ca sunt doar persoana fizica autorizata ( eu avand un fost coleg la Brasov care se certificase cu o luna inainte , exact in aceleasi conditii ca si mine ).Dupa exemplu pe care l-am dat de la Brasov , au sunat ei la Galati de s-au interesat si pana la urma mi-au eliberat cazierul.
Luna trecuta cand mi-au pus propire pe conturile personale , tot la fel au raspuns cum ca sunt persoana fizica si de aceea nu s-au atins de contul firmei.

Multumesc anticipat celor in masura sa ma lamureasca ce sunt de fapt , sau se poate interpreta legea in mai multe moduri.
Cel mai recent răspuns: artyxxl , utilizator 08:41, 18 Februarie 2011
Intreprinderea individuala nu este IMM, nu are personalitate juridica. II, AF si PFA-ul sunt guvernate de OUG nr. 44/2008, acolo spune totul despre II.
[ link extern ]

Art. 22. - Întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului.
Voi face cateva precizari (alaturi de acelea facute de colegul de FORUM, dl Popu la care subscriu):
Conform OUG 44/2008 art.2, II,IF si PFA sunt definite astfel:
g)întreprindere individuala - întreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un întreprinzator persoana fizica;
h)întreprindere familiala - întreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un întreprinzator persoana fizica împreuna cu familia sa;
i)persoana fizica autorizata - persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind în principal forta sa de munca;

CONCLUZIE:
Prin chiar legea de infiintare II nu are personalitate juridica !

PERSOANA FIZICA si PERSOANA JURIDICA:
Conform
Decret nr. 31 din 30 ianuarie 1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice (in vigoare si azi 30.01.2011):
Persoana juridica (pj) definitie:
- pj este formata dintr-un grup de persoane care respectand conditiile de forma si fond constituie o organizatie, firma, sindicat etc titulara de drepturi subiective si obligatii civile;

- exista trei elemente ce definesc pj: organizare;patrimoniu;scop.

CATEGORII DE pj:
1. de drept public: stat, parlament, primarii, institutii publice, partide politice , judecatorii, tribunale
2. de drept privat; operatori economici (SA SRL etc); culte; asociatii si fundatii (ex: asociatiile de proprietari); organizatii patronale etc .

Pj mai pot fi:
- romane;
- straine.

Dupa scop pj pot fi:
- cu scop patrimonial;
- cu scop nepatrimonial.

CONCLUZIE (Decretul 31/1954):
PERSOANA FIZICA este subiect individual de drept (= acea persoana , fiinta) privit titular de drepturi si obligatii civile.
PERSOANA JURIDICA este subiect colectiv de drept = un grup de oameni, cum ar fi asociatii unui SRL care intrunind conditiile de fond si forma legale devine prinn infiintare titulara de drepturi subiective si obligatii civile.
.
Revenind la problema dvs. concreta - asa cum sublinia si dl Popu la art.22 din OUG 44/2008 se prevede :

Art. 22. - Întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului.


Prin urmare nu se pune problema ca II-ul dvs. sa poata fi impozitata cu 3% la venitul efectiv realizat conform Codului fiscal in vigoare de la 01 ianuarie 2011.
II la infiintare depune la ANAF formularul 070 care nu are nicaieri optiunea de impunere a veniturilor cu 3%. Singurul formular este 010 care are la lit.E, punctul 3 (vectorul fiscal).
Multumesc ,mult , acum sunt lamurit.
#-o
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
artyxxl, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constatare si sanctionare contraventie i.i. dan_co dan_co Buna ziua. In cazul in care se intocmeste un proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor constatate cu prilejul executarii unui control la o ... (vezi toată discuția)
Contract munca intreprindere individuala flori_minicards flori_minicards Buna ziua am o inteprindere individuala si doresc sa stiu da imi pot face contract de munca ? (vezi toată discuția)