avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort 2 copii minori credit ipotecar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort 2 copii minori credit ipotecar

Buna ziua!
Am doi copii unul de 2 ani si 4 luni si unul de 5 luni. Sunt casatorita de 7 ani. Am cu sotul meu un credit ipotecar (ipoteca este aprtamentul achizitionat) pe 25 ani din care am platit 2 ani (eu sunt titulara). Sotul are salar de 1000 lei pe termen nedeterminat, iar eu am indemnizatie crestere copil 2400lei pe 2 ani.Mentionez ca sotul nu are inca mutatie pe adresa asta daca are vreo relevanta. In cazul in care as da divort va rog sa ma lamuriti asupra unor probleme daca se poate:
1) Ce sanse are sotul sa ia si el un copil?(eu nu vreau sa ii dau niciunul)
2) Daca ii primesc eu pe amandoi cam cate zile are dreptul sa ii viziteze?
3) Ce se intampla cu creditul, cu apartamentul? Se poate sa il iau eu? Au si copiii dreptul?
4)Cam cat la suta din salarul sotului va fi fixata pensia alimentara?
5) Banca poate schimba contractul in scopul ajutorarii mamelor singure cu copii?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: andronicf , utilizator 03:02, 4 Februarie 2011
1. Daca se va dovedi, in instanta, ca aveti toate conditiile pentru cresterea copiilor, si aici intervin si factorii de natura emotionala, atasamentul mamei fata de copii si atasamentul copiilor fata de mama, nu vad de ce instanta nu v-ar incredinta ambii copii.
Ca o paranteza, va arat ca am o prietena, ce a avut un accident rutier grav, sotul a divortat de ea cand minorul avea 7 luni, iar mama paralizata, fiind in grija parintilor.
Instanta i-a incredintat mamei copilului, desi aceasta era paralizata, aratandu-se atasamentul dintre mama si copil si ca atat mama cat si copilul puteau fi ingrijiti de bunicii materni.Bineinteles, s-a constatat ca inainte de accident mama s-a ocupat de cresterea copilului si a avut grija de el.

La fel faceti si dv aratati ca nimeni nu poate ingriji copii mai bine ca dv.

2.Legat de vizita, sotul are dreptul la doua vizite lunare, de cateva ore, puteti sa le stabiliti de comun acord, sau le stabileste instanta.Deasemenea sotul are dreptul sa ii ia in vacante o perioada de o saptamana pana la o luna, in functie de cat stabileste instanta sau cum se inteleg sotii.

3.Legat de apartament, bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt comune, la fel si datoria.
Insa mergeti la notar cu sotul, iar sotul sa va cesioneze dv imprumutul, pentru ca dv sa fiti singurul debitor insa pentru aceasta trebuie sa garantati ca dupa terminarea concediului de crestere a copilului, veti fi angajata si veti putea plati. Astfel sotul nu va mai avea dreptul la apartament, bineinteles daca va fi de acord.
Mai exista si varianta partajului, iar sotului i-ar reveni jumatate din apartament.

4.Pana la 33 % pentru ambii copii, din venitul sotului.Acesta este procentul maxim, insa vi se poate acorda si mai putin, in functie de nevoile copiilor si posibilitatile sotului.

5.Din pacate in legea bancara nu apare o astfel de prevedere.Iar legea bancara nu va schimba contractul pentru ca dv sa fiti singura imprumutata.Imprumutul l-ati facut amandoi si nu puteti decat sa va convingeti sotul sa va cesioneze.Nu poate sa renunte la imprumut in favoarea dv, pentru ca banca nu l-ar sterge din baza de date, el va avea tot calitatea de imprumutat, iar daca se va intampla ceva si el va fi obligat la plata restantelor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
aly_yoana, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns si sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soția nu are un domiciliu stabil, iar contractul e de muncă e pe perioadă determinată. am șanse să obțin eu custodia copilului? Robert1980 Robert1980 Sunt căsătorit legal de 5 ani.am cu sotia un copil de 2.6 ani.soția are un copil de 16 ani din alta casnicie.cine are dreptul in caz de divort la minorul de ... (vezi toată discuția)
Divort cu probleme popescuelena77 popescuelena77 Sotia divorteaza de sotul ei.Impreuna au un copil de 9ani si 8 luni. Ei locuiesc impreuna la mama sotului.Apartamentul are 3 camere. Mama lucreaza in romania, ... (vezi toată discuția)
Divort cu copii minori cristinabucuresti cristinabucuresti Bună seara. As dori sa stiu, pt un divort între soti cu 2 copii în vârstă de 2 ani si 7 luni si respectiv 5 luni cu un apartament cu credit si mămica in ... (vezi toată discuția)