Suntem in judecata,de cca 2 ani cu cu municipiul prin Primar si cu persoana din Grecia care a primit in totalitate terenul aferent blocului(nu doar ptr.aptamentele ce i-au fost restituite.) Noi avem in c v-c terenul aferent in folosinta) Inca nu am ajuns la fond. Am facut expertiza pentru a se stabili cotele de teren aferent fiecarui apartament. Acum ne cere ca prin expert sa stabilim valoarea terenului si sa platim taxele. In actiune am cerut:
-costatarea nulitatii absolute partiale a Dispozitiei Primarului,
-constatarea dreptului de proprietate iniviza spra terenului intravilan.
Intrebare:
-acest teren aferent se cumpara sau se da in proprietate gratuit?
-daca trebuie sa platim taxe (de timbru si judiciara) si cum se stabileste valoarea acestora.Cu speranta ca vom fi ajutati.
Va multumim anticipat
J.Blanaru
Raspunsul la intrebarea D-voastra depinde de modul in care a-ti devenit proprietari pe apartamentele din bloc.Daca a-ti cumparat cu Legea 112 terenul se atribuie in folosinta e legea 18 prin ordin al prefectului.
Taxele de timbru se achita raportat la valoarea din exertiza a terenului, sa mai bine la valoarea de impunere ( e mai avantajos)
Atentie- daca a-ti cerut doar constatarea dreptului de proprietate ( o actiune in constatare intemeiata pe art. 111 - e actiunea gresita. Trebuie sa mergeti pe actiune in realizare si sa cereti expres prin capat de cerere separat : intabularea dreptului D-voastra de proprietate in cartea funciara. Altfel nu aveti ce face cu sentinta, nu o puteti intabula..
D-na Adina Popea,va multumesc pentru raspunsul dat intrebarii mele si pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns . Casa e luata cu Lg.112/1995,insa pt. teren nu platesc impozit.S-a cerut expertizara pt. valoarea terenului aferent constructiei urmand sa se calculeze taxele
Cu stima si deosebit respect.
Jănică Blănaru
Nici nu aveti cum sa platiti impozit pentru teren daca nu l-ati dobandit si declarat la finante.
D-voastra si ceilalti coproprietari trebuia, sa cereti Ordinul Prefectului de la Primarie ( daca nu a-ti facut acest demers il puteti face si acum) . Prefectul va atribuie terenul aferen pe Legea 18/1991. (Sau cel putin asa ar trebui - ) altfel cum justificati in proces calitatea procesuala activa pentru a solicita nulitatea partiala a dispozitiei de primar?
Va multumesc.Casa e cumparata pe Lg.112/1995 cu teren aferent dat in folosinta pe durata existentei constructiei. Am facut demersuri pana la cele mai inalte foruri competente, dar ne-au raspuns in scris ca terenul ramane in proprietatea statului si noi il avem in folosinta .Dupa ce in 2001 august a aparut o mostenitoare din Grecia cu un procurist roman,PRIMARIA i-a facut grecoaicei retrocedare pe lg.10/2001 pentru 6 apt. nevandute si tot terenul , fara a ne rezerva cota aferenta celor 8 apt .vandute.Deci e ceva penal caci altfel reuseam , asa cum spuneti si D-voastra.Dupa ce rezolv cu terenul, ma voi ocupa si de comisia primariei. Daca nu deranjez prea mult voi mai apela le sfaturile D-voastra.Va multumesc pentru bunavointa de care ati dat dovada.Sarut mana .