avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... efectele contractului de munca, pe perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

efectele contractului de munca, pe perioada preavizului.

legea nr. 53/2003- Codul muncii, prevede:
SECŢIUNEA a 8-a
Demisia

ART. 79
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Intrebarea mea, este urmatoarea :
In cazul in care contractul individual de munca, inceteaza din initiativa angajatorului ( si nu prin demisie), se aplica si acel aliniat (5), sau in acest caz, CIM-ul nu produce toate efectele. Daca nu produce toate efectele...care ar fi acestea?Daca produce toate efectele...care ar fi acestea? :)
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 19:52, 28 Ianuarie 2011
In cazul in care contractul individual de munca, inceteaza din initiativa angajatorului ( si nu prin demisie), se aplica si acel aliniat (5)

Si daca cim inceteaza din initiativa angajatorului, in cazurile prevazute de lege pentru acordarea preavizului (ex. concediere din motive care nu tin de persoana salariatului), art 5 produce efecte si consta in drepturile si obligatiile partilor pe care le regasiti in cim, codul muncii, ccm. Daca doriti informatie pentru o anume situatie, explicati-va.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz argox argox buna ziua, sunt angajat cu cmi pe durata determinata si am anuntat sapt.trecuta ca vreau sa-mi dau demisia. Mi-au spus ca sunt obligat sa raman inca 15 zile, ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz amelieandrea amelieandrea Este posibil sa imi dau demisia la zi in circumstantele in care angajatorul nu ofera salariul la data prevazuta in contract?? (vezi toată discuția)
Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)