Buna seara! Am divortat de 7 luni si am o fetita de 4 ani si jumatate. Instanta a stabilit o pensie de intretinere in valoare de 25% din venitul net lunar. Fostul sot este navigator si nu are un contract cu firma respectiva, contractul se incheie inainte ca el sa plece in voiaj. In general sta cam 8-9 saptamani in voiaj, iar acasa 5, dar nu este vorba de o perioada determinata. S-a intamplat sa stea si 2-3 luni acasa. Ideea este ca nu inteleg cum se stabileste pensia de intretinere, la ce venit se raporteaza 25%? Am vrut sa il dau in judecata si am consultat deja doi avocati care mi-au spus ca fostul sot nu are un venit constant si ca ar trebui sa ma multumesc cu cei 250 ron pe luna pe care ii da copilului, in conditiile in care un copil are nevoie de atatea! Mi-au spus ca, daca ar fi fost ca instanta sa stabileasca pensia alimentara la o suma fixa, ar fi fost vorba de 25% din salariul minim, ceea ce ar fi inseamnat in jur de 150 ron. As putea macar sa il determin sa plateasca din urma? In contractele lui sunt mai multe tipuri de venit: salariul de baza care este mic (300 euro), iar restul sunt sambete, duminici, ore suplimentare, etc (nu mai retin exact). Veniturile lui ajung la 5000 de euro intr-un voiaj de 8 saptamani, dar problema este ca nu sunt niste venituri constante si nu stiu ce as putea face in aceste caz. Nu este corect ca el sa aiba atatia bani, iar copilului sa ii dea o suma infima! Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
da avet dreptate si eu platesc pentru doi copii 200 de ron se calculeaza dupa venit 1 copil 25% 2 copii 33% iar trei copii 50% si peste 3 copii ramane 50% din venit sau salariul minim.
Astai lege????? sau astai lege .....
Pe mine ma intereseaza daca procentul de 25% se aplica la tot venitul sau doar la salariul de baza. Dar, din cate am discutat cu avocatii, se tine cont de salariul minim pe economie, deoarece fostul sot nu are contract pe perioada nedeterminata. Nu stiu ce sanse as avea sa il dau in judecata si sa obtin ca el sa fie obligat sa plateasca 25% din tot venitul atat din urma, cat si pe viitor.
25 % este procentul maxim pe care instanta il poate acorda.Daca il dati in judecata este posibul sa obtineti un procent mai mic de 25 %, pentru ca instanta poate acorda pana la 25 % din venitul realizat de fostul sot, nu fix 25 %.
Sfatul meu este sa lasati totul asa, pentru ca intr-o instanta nu se tine cont doar de nevoia minorului, se tine cont si de nevoile celui obligat la intretinere.
e adevarat ca pensia se stabileste raportat la un venit cu caracter constant, continuu.
vad ca dvs nu aveti stabilit o suma fixa ci un procent din venitul net lunar. asta inseamna ca trebuie sa va dea procentul din cat a castigat in fiecare luna. daca luna asta a castigat 300 va da raportat la suma asta, daca luna viitoare nu ia nimic, aveti 0, daca luna urmat ia 1000, va da 250. eu asa inteleg hotararea
cum s-a ajuns la cei 250 lei?
Pensia de intretinere este o prestatie lunara, deoarece copilul are nevoie de intretinere luna de luna. In aceste conditii, daca doua luni consecutiv cel obligat la plata nu plateste cei 25 % deoarece nu are contract deci nici venit net lunar, mai poate fi acuzat de abandon? Nu poate fi obligat nici macar raportat la salariul minim pe economie, deoarece daca nu este precizat in hotarare, procentul nu se aplica automat la minimul pe economie. Si cu asa o hotarare, minorul poate sta si jumatate de an cu 0 lei din venitul net lunar al tatalui.