avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere

Buna seara! Am divortat de 7 luni si am o fetita de 4 ani si jumatate. Instanta a stabilit o pensie de intretinere in valoare de 25% din venitul net lunar. Fostul sot este navigator si nu are un contract cu firma respectiva, contractul se incheie inainte ca el sa plece in voiaj. In general sta cam 8-9 saptamani in voiaj, iar acasa 5, dar nu este vorba de o perioada determinata. S-a intamplat sa stea si 2-3 luni acasa. Ideea este ca nu inteleg cum se stabileste pensia de intretinere, la ce venit se raporteaza 25%? Am vrut sa il dau in judecata si am consultat deja doi avocati care mi-au spus ca fostul sot nu are un venit constant si ca ar trebui sa ma multumesc cu cei 250 ron pe luna pe care ii da copilului, in conditiile in care un copil are nevoie de atatea! Mi-au spus ca, daca ar fi fost ca instanta sa stabileasca pensia alimentara la o suma fixa, ar fi fost vorba de 25% din salariul minim, ceea ce ar fi inseamnat in jur de 150 ron. As putea macar sa il determin sa plateasca din urma? In contractele lui sunt mai multe tipuri de venit: salariul de baza care este mic (300 euro), iar restul sunt sambete, duminici, ore suplimentare, etc (nu mai retin exact). Veniturile lui ajung la 5000 de euro intr-un voiaj de 8 saptamani, dar problema este ca nu sunt niste venituri constante si nu stiu ce as putea face in aceste caz. Nu este corect ca el sa aiba atatia bani, iar copilului sa ii dea o suma infima! Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: ContSters114133 , utilizator 15:48, 1 Martie 2011
La aceasta suma a ajuns fostul sot. Din cate stiam dinainte (am o cunostinta care a trecut printr-o situatie asemanatoare) si din ce am aflat si de la avocatii pe care i-am consultat, in cazul in care fostul sot face voiaje mai scurte de 6 luni consecutive, tot venitul este considerat diurna si nu intra in baza de calcul a pensiei. Asta ar fi problema. Iar in legatura cu lunile in care nu realizeaza niciun venit, tot trebuie sa plateasca pensie de intretinere, raportat la salariul minim, dupa cum mi-au spus avocatii. Nu m-ar deranja daca intr-adevar s-ar ocupa de copil, dar trec zile intregi fara ca macar sa dea un telefon, dar apoi sa ii cumpere ceva... Se pare ca nu pot face nimic pentru drepturile copilului meu.
as vrea sa contrazic postarea utilizatorului m_ella2005,doarece in urma plangerii penale art.305 al1,procurorul a dispus aplicarea unei amenzi administrative in cuantum de 400 lei in sarcina invinuitului,deoarece este la primul conflict cu legea.procurorul a constatat ca sotul nu a platit integral pensia de intretinere asa cum a fost obligat de instanta de judecata.mentionez ca este vorba de aceeasi situatie,sotul navigator,contracte existente,venituri vizibile si instanta care a stabilit 25% din venitul net lunar pensie in fav minorei.cu atat mai mult ca instanta nu a stabilit pensia la min pe economie,inseamna ca trebuie sa dea 25% din veniturile realizate,atata timp cat acestea au fost dovedite,chiar daca aceste venituri rezulta din contracte pe perioade determinate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare pensie de intretinere navigator ContSters170590 ContSters170590 Pensia de intretinere pentru un copil major a fost stabilita luindu-se ca baza de calcul salariul minim pe economie in cazul tatalui navigator, care dupa lege ... (vezi toată discuția)
Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara tata strain camelianna camelianna copil in afara casatoriei,recunoscut,ce pensie alimentara poate sa primeasca de la tata,in cazul in care acesta este cetatean strain si este student,adica nu ... (vezi toată discuția)