avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare imobil in bloc nou
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare imobil in bloc nou

Buna ziua!
am si eu o problema/nelamurire. Intentionez sa imi cumpar o garsoniera in Bucuresti, am gasit una care imi convine ca si pret/aspect/zona...si eram hotarata sa o cumpar.
Cei de la agentie mi-au zis ca blocul e nou, abia in noiembrie 2010 dat in folosinta, asa ca inca nu exista intabulare pe fiecare apartament in parte (nu s-au facut inca dezmembrarile) , ca se face un pre-contract in care se specifica data la care se va face dezmembrarea pe apartament si inatabularea la fiecare apart in parte... totusi eu dau de acum toata suma de bani...si doar 650 la notar pt acest precontract...urmand ca in august (cand se preconizeaza ca va fi gata dezmembrarea) sa se faca actele finale si eu sa mai paltesc inca 2000 la notar. Bine inteles, in prcontract scrie ca daca nu se respecta termenul, voi primi suna "indoita" (mi-au dat sa citesc un tip de precontract sa stiu la ce ma astept...acolo exact asa aparea cu suma indoita... la titlu era precontract... si partile erau numite promitent vanzator si promitent cumparator si specifica faptul ca in aceasta perioada pana iese intabularea, eu am drept deplin s astau acolo, promitentul vanzator nu-mi poate cere chirie, doar ca eu ma oblig sa platesc lumina, gazul, etc)
Eu nu cumpar garsoniera direct de la dezvoltator...inaintea mea au cumparat-o o familie...care acum au ramas cica fara job si au decis sa o vanda. din cate am inteles de la agentie, toti proprietarii de acolo au facut la fel, nu vor fi probleme, etc... in schimb mie mi-e putin frica.
Chiar asa e procedura la blocurile noi? Cat de sigur e ca acei proprietari (sau cel care a facut blocul) nu vinde la mai multi acelasi apartament, facand cu toti un pre-contract ca al meu? Daca el se face doar la notar si eu nu primesc nimic de la primarie ca e liber de sarcini? Tot ce am e declaratia promitentului vanzator ca nu a mai vandut acel imobil si la altii? Trebuie sa-l cred pe cuvant?
Pot avea probleme? Ma gandesc sa apelez si la un avocat/jurist sa ma insoteasca la notar cand se fac actele, sa fiu sigura ce semnez...dar trebuie intai s acaut un avocat care se ocupa de asa ceva si ma poate ajuta.
Oricum, are cineva ideea daca chiar asa e procedura? Si cat de linistita pot sta eu ca nu patesc ca in acele cazuri care le vad la tv? Cand acelasi apartament e vandut la 5-6 persoane...prorietarul dispare in strainatate si cumparatorii raman cu ochii in soare.
Teoretic pare ok...dar nu as vrea sa stau doar pe incredere cand e vorba de bani destui la mijloc. aveti vreo idee/sfat daca e ok si ce as putea sa fac sa fiu sigura ca nu ma pacaleste nimeni?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Baby86 , utilizator 00:28, 29 Ianuarie 2011
Decizia de a achizitiona un imobil este una grea si ar trebui sa o luati singur, sau impreuna cu familia dvs. trebuie sa aveti in vedere faptul ca veti cheltui poate cea mai importanta suma de bani de care dispuneti, motiv pentru care trebuie sa fiti extrem de precaut. Angajati-va un avocat care sa studieze contractul inainte sa-l semnati. Chiar daca implica un cost suplimentar, mai bine il platiti acum decat sa va angajati un avocat care sa va salveze de la o clauza care putea fi evitata la semnarea contractului. In orice caz, riscul cel mai mare este insa de faliment...sunt extrem de multe situatii similare, in care nu mai are cine sa faca dezmembrarea si pentru ca banaca deja are ipoteca pe imobilul teren...deci riscati ca in cazul unui faliment al dezvoltatorului sa va inscrieti suma pe care ati platit-o la masa credala si banca sa execute imobilele pentru ca are garantie. In principiu cam astea sunt problemele cu astfel de imobile, dar poate la dvs nu e chiar asa, tocmai de aceasta consultati un avocat
Si eu nu pot afla (cere eventual de la primarie vreun act) daca este terenul ipotecat sau nu? Asta ar fi singura problema? Nu pot aparea situatii ca acel dezvoltator sa vanda la mai multi acelasi imobil, tocmai profitand de faptul ca nu exista intabulare, carte funciara? sau si acele precontracte se inscriu undeva la primarie, astefel impiedicandu-l sa vanda la mai multi? Ca asta nu m-au lamurit cei de la agentie...doar mi-au zis ca "pentru o suma asa mica, ditamai dezvoltatorul crezi ca se risca sa ajung ala inchisoare?" sa zicem ca prefer sa nu merg pe incredere, si am fiu eu sigura ca nu poate face asa ceva.
Chair intentionez sa imi angajez un avocat, tocmai pentru a fi sigura ca nu pierd niste bani aiurea...insa nu prea stiu la cine sa apelez (eu nefiind din Bucuresti), dar am sa caut sa vad cine ma poate ajuta.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare apartament bbking bbking salut, sunt pe punctul de a-mi cumpara un apartament. Vanzatorul are ipotecat acest apartament, deci inainte sa mi-l vanda mie trebuie sa "scape"/achite acea ... (vezi toată discuția)
Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)