salut,
sunt pe punctul de a-mi cumpara un apartament. Vanzatorul are ipotecat acest apartament, deci inainte sa mi-l vanda mie trebuie sa "scape"/achite acea ipoteca. Bunnn ...
Acum, vanzatorul vrea sa semnat un pre-contract de vanzare-cumparare ca sa stea linistite partile din aceasta tranzactie (si vanzatorul si cumparatorul). Probabil, cand intocmim acest pre-contract, vanzatorul o sa vrea un avans, mai mic sau mai mare.
Intrebarile mele:
1. daca facem acest pre-contract la notar, acel notar poate/are voie sa incheie acest act daca bunul este in continuare ipotecat?
2. este adevarat ca fac o greseala daca ii dau avans vanzatorului, iar ipoteca nu este stinsa? adica eu ii dau avans pe ceva ce in momentul respectiv el nu poate sa vanda (pentru ca este ipotecat)?
Sincer, eu sper, ca sa mergem la notar, iar notarul sa zica ca nu poate incheia astefel de act pana cand ipoteca nu este stinsa.
Ipoteca nu este decat o garantie, nu impiedica vanzarea bunului!
daca tu esti de acord cu cumpararrea bunului cu tot cu ipoteca o poti face bineinteles, daca te intelegi la pretz!
problema cu precontractul este usoara! daca te consideri cumparator promitent si el vanzator promitent, va intelegeti la acel avans, si introduci conditia ca nu vei cumpara decat daca el va achita ipoteca, daca nu stipulezi ca promisiunea de a cumpara va fi nula, si vei fi chiar indreptatit sa primesti avansul indoit inapoi.
Notarul te poate sfatui sa nu faci un precontract pentru un bun care poarta aceasta garantie reala, Ipoteca.