avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturile chiriasului dupa decesul titularului la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturile chiriasului dupa decesul titularului la locuintele de stat

dupa decesul mamei am facut demersuri la primarie sa preiau contracul.am fost refuzata motivand ca trebuie sa platesc datoriile si apoi mai vb.avand o situatie materiala precara nu am putut plati si de 4 ani locuiesc fara forme legale. ce pot face sa nu fiu evacuata suma de plata fiind foarte mare.
Cel mai recent răspuns: maryanna66 , utilizator 21:43, 29 Ianuarie 2011
Inteleg ca nu ati figurat ca si chirias alaturi de mama dumneavoastra in contract.
In atare conditii nu puteti prelua contractul ci trebuie sa formulati o cerere de inchiriere in baza careia, in functie de numarul de cereri se poate demara o procedura de initiere a inchirierii.
Daca insa nu s-au achitat datoriile familiei dumneavoastra s-ar putea sa vi se refuze cererea de a va fi inchiriata locuinta.
Nu prea aveti ce face, orice proprietar, fie el particular sau de stat, isi vrea chiria.
Conform art. 12 din Legea 40/1999 a chiriasului,
In cazul parasirii definitive a domiciliului de catre titularul contractului de inchiriere sau al decesului acestuia, inchirierea continua, contractul de inchiriere transferandu-se, la cerere, dupa caz:
a) in beneficiul sotului sau al sotiei, daca este mentionat in contract si daca a locuit efectiv impreuna cu titularul;
b) in beneficiul descendentilor sau al ascendentilor, daca acestia erau mentionati in contract si daca au locuit efectiv impreuna cu titularul. In cazul minorilor si al incapabililor, care nu au reprezentant legal, autoritatea tutelara este obligata sa asigure asistenta pentru incheierea, modificarea sau incetarea contractului de inchiriere, dupa caz;
c) in beneficiul altor persoane, daca acestea erau mentionate in contract si daca au locuit efectiv impreuna cu titularul cel putin un an.

Dar, la art. 14 din aceeasi lege,

(2) Proprietarul poate refuza reinnoirea contractului de inchiriere numai pentru urmatoarele motive:
a) locuinta este necesara pentru a satisface nevoile sale de locuit, ale sotului, parintilor ori copiilor oricaruia dintre acestia, numai daca sunt cetateni romani cu domiciliul in Romania;
b) locuinta urmeaza sa fie vanduta in conditiile prezentei ordonante de urgenta;
c) chiriasul nu a achitat chiria cel putin 3 luni consecutive in executarea contractului de inchiriere;
d) in cazurile prevazute la art. 13 lit. f)-i).

Ori in conditiile in care spuneti ca aveti restante mari, nu vad ce puteti face decat sa platiti datoria si apoi sa reinnoiti contractul.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract dutu daniel dutu daniel Am un spatiu inchiriat si vreau sa reziliez contractul dar nu mai dua de persoana careia i-am inchiriat spatiu. Ce ma sfatuiti sa fac? (vezi toată discuția)
Mostenire contract de inchiriere imobil de la stat andract andract Buna! In urma cu putin timp unchiul meu a decedat. El locuia intr-un imobil inchiriat de la stat. M-ar interesa daca am dreptul de a mosteni acest contract sau ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere apartament. cornel2 cornel2 cum se incheie un contract de inchiriere fara a avea probleme cu chiriasul, si cum se reziliaza contractul daca apar probeme??? multumesc anticipat. (vezi toată discuția)