avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas = pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas = pensie invaliditate

Mama mea nascuta in septembrie 1953 mama a 3 copii este vaduva din 2007.Tot in acel an a fost pensionata in gradul 2 de invaliditate si a optat pentru pensia de urmas fiindca era mai mare decat ar fii primit dupa vechimea ei in munca.De curand i-a scazut la gradul 3 de invaliditate.Pensia este de 1000 lei.Cat pierde la schimbarea de grad si cand poate iesi la limita de varsta cu ramanarea pensiei dupa tata
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:34, 29 Ianuarie 2011
SorinMB a scris:
Mama mea nascuta in septembrie 1953 mama a 3 copii este vaduva din 2007.Tot in acel an a fost pensionata in gradul 2 de invaliditate si a optat pentru pensia de urmas fiindca era mai mare decat ar fii primit dupa vechimea ei in munca.De curand i-a scazut la gradul 3 de invaliditate.Pensia este de 1000 lei.Cat pierde la schimbarea de grad si cand poate iesi la limita de varsta cu ramanarea pensiei dupa tata.

Daca mama dvs. a optat pentru pensia de urmas, o va primi in continuare. Deci nu are relevanta daca pensia de invaliditate gradul III va fi mai mica decat cea de invaliditate gradul II, nu are cum sa piarda ceva de care nu beneficiaza.

Mama dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 59 de ani si 6 luni, respectiv in martie 2013, daca a realizat stagiul minim de cotizare de 14 ani. Atunci cand va avea dreptul sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta, va putea opta pentru pensia cea mai avantajoasa (pensia de urmas sau pensia pentru limita de varsta).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas DOBRINANI DOBRINANI Buna ziua, Mama mea poate beneficia de pensie de urmas dupa tatal meu daca respectivul a murit acum 4 ani iar mama este si ea la pensie pe caz de boala? (vezi toată discuția)
Pensie sinanpasa sinanpasa mama are 59 de ani impliniti in aprilie si 20 de ani in campul muncii.Cand are dreptul la pensie?.Mentionez ca tata a decedat si nu a beneficiat de pensie de ... (vezi toată discuția)
Varsta pentru pensie anticipata ecaterina10 ecaterina10 O femeie născută pe 30 iulie 1955,cu 22 ani vechime in muncă(comerț),la ce vârstă poate cere pensie anticipată sau anticipată ... (vezi toată discuția)