avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna ziua,
Mama mea poate beneficia de pensie de urmas dupa tatal meu daca respectivul a murit acum 4 ani iar mama este si ea la pensie pe caz de boala?
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 20:33, 21 Februarie 2017
Luna si anul nasterii, mamei.
17.12.1961

Legea spune:

Articolul 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Legea mai spune:

Articolul 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

Din cele de mai sus se intelege ca se incadreaza la art.92

La alegere:
1-Pensia proprie(invaliditate) sau
2-Pensia de urmas(50% din cea a sustinatorului).
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2017
Carp Mircea, utilizator
Multumesc,
Inteleg ca nu poate beneficia si de pensia ei si sa ia si pensie de urmas.
Nu.
La alegere.

Alte discuții în legătură

Daca sotul supravietuitor are deja pensie de invaliditate beneficiaza si de pensia de urmas sau doar poate opta pentru cea mai avantajoasa? emil6702 emil6702 Potrivit L 263/2010, poate solicita pensie de urmas sotul supravietuitor, daca are o invaliditate de gr. I sau II pe toata durata invaliditatii, indiferent de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas bordeus bordeus Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca as putea sa fac cerere pentru a incasa eu pensia de urmas pe care fiul meu nu mai are dreptul s-o mai primeasca din ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sau pensie de boala? cristivifor cristivifor Buna ziua!Am pensie de invaliditate gradul 2 din 2004,varsta de 58 de ani,stagiu de cotizare de 23 ani si 7 luni.Sotul a decedat in 2003,fiind atunci ... (vezi toată discuția)