buna ziua
am o mare problema si va rog sa ma ajutati cu un raspuns cit mai repe,daca se poate
pe data de 9.02.2011 face copilul 2 ani si trebuie sa ma intorc la servici.dar angajatorul mi-a spus sa-mi caut in alta parte ca in locul meu este altcineva si ca firma ar avea de suferit daca ma intorc inapoi,ca cel care este in locul meu face o treaba mai buna,etc
.acea persoana care imi tine locul a avut initial contract pe o perioada determinata si i-a facut pe perioada nedeterminata.
inainte sa intru in concediu de crestere copil pina la 2 ani eram angajat pe o perioada nedeterminata.
am inteles ca nu ma vor inapoi dar ar trebui sa ma primeasca inapoi sau sa ma dea in somaj,din cite am mai citit pe forum
ce as putea face ca sa beneficiez de ajutor de somaj,in cazul meu,daca am dreptul la somaj?
va multumesc foarte mult
1. Inainte cu cateva zile sa va reluati activitatea faceti cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. CIM nu s-a modificat in timp ce dvs. erati in CCC. De aceea angajatorul trebuie sa respecte prevederile si clauzele din CIM: functia, salariu si toate celelalte.
3. Asadar reluarea activitatii se face pe acelasi post.
4. Pe perioada cat ati fost in CCC nu putea angaja alta persoana le acel post decat pe perioada determinta, pana la revenirea dvs. din CCC.
5. Daca angajatorul a procedat altfel a incalcal legea.
6. La reluarea activitatii angajatorul va poate propune un alt post si pentru asta trebuie incheiat un act aditional la CIM, act semnat si de dvs. Nu sunteti obligat sa acceptati noul post.
7. Ca sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj trebui sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs. (in cazul dvs. ar fi art.65 din Codul muncii - desfiintarea postului, dar e greu de crezut ca angajatorul va face asa ceva).
8. De aceea, daca angajatorul nu respecta prevederile din CIM si din Codul muncii, faceti urgent o sesizare la ITM.
9. Raspunsul, in scris, primit de la ITM va poate folosi in instanta in cazul in care veti fi nevoit sa dati in judecata pe angajator.