avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Marturie Mincinoasa?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Marturie Mincinoasa?

Speta:

Daca partea vatamata isi schimba declaratia dupa terminarea procesului incercand redeschiderea, se considera marturie mincinoasa?

(De exemplu, partea vatamata nu se astepta ca instanta sa-l condamne la inchisoare pe asa zisul infractor. Si incerca acum sa "dreaga" situatia schimband un singur detaliu foarte important pentru a redeschide dosarul, si motivand ca i-a fost frica initial sa recunoasca acel detaliu.)
Cel mai recent răspuns: Biani , utilizator 20:15, 28 Iulie 2008
Din moment ce partea vatamata isi schimba declaratia dupa terminarea procesului, inseamna ca exista o hotarare judecatoreasca (nu ati specificat daca procesul a fost pe fond sau daca s-au epuizat caile de atac) Daca a fost pe fond, se poate utiliza una dintre caile legale de atac pentru a corecta acea hotarare. Daca s-au epuizat caile de atac, nu se mai poate face nimic, deoarece exista autoritate de lucru judecat in aceasta cauza. Partea vatamata raspunde pentru fals in declaratii, dar beneficiaza de circumstante atenuante fiind la prima abatere.
pai daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare,nu trebuiesc respectate prevederile art393cpp cu privire la revizuirea acesteia,dar trebuiesc respectate conditiile prevazute la art.394 cpp.Partea vatamata poate fi condamnata pentru fals in declaratii.
Pentru a fi indeplinite conditiile cerute de latura obiectiva a infractiunii de marturie mincinoasa, este nevoie ca subiectul activ al infractiunii sa fie calificat, adica sa aiba calitatea de MARTOR si nu de parte vatamata. Se justifica mai degraba infractiunea de fals in declaratii.
Daca, dupa terminarea procesului, partea vatamata isi schimba declaratia, conteaza si in fata cui face asa ceva. Incerc sa-mi imaginez situatia: partea vatamata obtine castig de cauza, inculpatul este condamnat si partea vatamata "isi schimba declaratia'. Unde? Merge la Politie sa anunte asa ceva, sau recunoaste doar in fata unui cerc de cunostinte, eventual chiar in fata condamnatului.
In aceasta situatie s-ar face vinovata de savarsirea infractiunii revazute de dis. art. 259, denuntare calomnioasa care prevede ca "invinuirea mincinoasa facuta prin denunt, sau plangere, cu privire la savarsirea unei infractiuni se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani."
Insa in alin. 3 al aceluiasi articol se prevede ca "daca cel care a savarsit fapta declara mai inainte de punerea in miscare a actiunii penale fata de persoana in contra careia s-a facut plangerea, ori impotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plangerea, sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76. Asta inseamna ca la incadrarea de la art. 259, alin. 1 a infractiunii, pedeapsa poate cobora sub minimul special al padepsdei, pana la amenda penala.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Prietenul meu a luat vina asupra lui la un accident petrecut in Franta de un prieten de-al lui care a condus fara permis si a dat intr-un scuter.Era la semafor si i s-a facut verde si cel de pe scuter i s-a bagat in fata.Persoana de pe scuter si-a rupt o mana si un picior.Ce i se intampla prietenului meu in cel mai rau caz?Daca se afla ca a marturisit fals el fiind nevinovat?Ce ii poate face prietenului meu politia de acolo tinand cont ca a lasat o persoana sa conduca fara permis?Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta nutzzu nutzzu in urma cu 6 luni am fost am fost reclamat pt luare de mita .In urma cu o luna am primit NUP,iar in rezolutia respectiva,procurorul constata ca fapta nu ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)
Autor necunoscut...sau autor banuit ? gigelas gigelas Buna seara, O procuroare,a facut o plangere penala - CU AUTOR NECUNOSCUT - sustinand ca a fost amenintata printr-o scrisoare. Totodata,in cuprinsul ... (vezi toată discuția)