avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Venituri profesionale?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Venituri profesionale?

Va rog o lamurire: venitul realizat(indemnizatie de sedinta)de un pensionar ales in consiliul de administratie al unei asociatii non profit poate fi considerat ca venituri profesionale?Ce categorii intra la venituri profesionale?
Cel mai recent răspuns: Alis07 , utilizator 10:43, 30 Ianuarie 2011
Daca nu s-a modificat cumva legislatia eu cred ca se impoziteaza pentru ca:

1. Veniturile de natura profesionala sunt veniturile realizate de o persoana din orice alte activitati dacat cele desfasurate de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.

2. Nu constituie venituri de natura profesioanala urmatoarele:

* veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
* veniturile din investitii;
* veniturile din pensii;
* veniturile din activitati agricole;
* veniturile din premii si jocuri de noroc;
* veniturile din transferul proprietatilor imobiliare;
* veniturile din alte surse, definite conform art. 78 alin (1) lit a)-d) si alin. (2) din Legea nr. 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, precum si veniturile realizate primite de personale fizice din vanzarea bunurilor in regim de consignatie.

Iata tot art. 78 din C. fiscal:

ART. 78

Definirea veniturilor din alte surse

(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:

a) prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă sau de orice altă entitate, în cadrul unei activităţi pentru o persoană fizică în legătură cu care suportatorul nu are o relaţie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. 3 din prezentul titlu;

b) câştiguri primite de la societăţile de asigurări, ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părţi cu ocazia tragerilor de amortizare;

c) venituri, sub forma diferenţelor de preţ pentru anumite bunuri, servicii şi alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foşti salariaţi, potrivit clauzelor contractului de muncă sau în baza unor legi speciale;

d) venituri primite de persoanele fizice reprezentând onorarii din activitatea de arbitraj comercial;

e) venituri primite de persoanele fizice din activităţile menţionate la art. 52 alin. (1) lit. a) - e), în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiunea de impozitare a acestor venituri potrivit prevederilor art. 79. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.

(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.
Multumesc mult, dar eu chiar nu am ideie cum sa consider aceste venituri obtinute de pensionari,sa fie asimilate salariilor chiar daca nu au un contract de munca,sau in veniturile profesionale se regasesc si cele asimilate salariilor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract civil? TOMOIAGA TOMOIAGA contributile se platesc si de angajator si de angajat cat? si cat? (vezi toată discuția)
Este acesta un venit profesional? vanesa1969 vanesa1969 Buna ziua! Sun angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata, la o firma privata. In acelasi timp, detin si un II (Intreprindere Individuala) in ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 58/2010 lazarica18 lazarica18 Am PFA din anul 2000 cu activitati comerciale, sunt pensionata la limita de varsta si pana acum nu am platit decat datoriile catre Ministerul de finante, cu ... (vezi toată discuția)