avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este acesta un venit profesional?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este acesta un venit profesional?

Buna ziua!
Sun angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata, la o firma privata. In acelasi timp, detin si un II (Intreprindere Individuala) in domeniul cultivarii cerealelor. De curand am devenit mamica si vreau sa solicit indemnizatia de crestere a copilului. Am inteles ca trebuie sa completez o declaratie pe propria raspundere, in care mi se cere sa specific faptul ca "nu realizez alte venituri profesionale".
Intrebarea mea este, daca faptul ca sunt intreprinzator la o intreprindere individuala, pe numele meu, dar fara sa fiu angajata , inseamna ca realizez alte venituri profesionale.
Cel mai recent răspuns: vanesa1969 , utilizator 15:34, 27 Septembrie 2018
Intr-adevar, inseamna ca realizati venituri.
Multumesc frumos pentru raspuns! Si totusi din aceste definitii reiese, cred, contrariul
Venituri de natura profesionala
Constituie venituri de natura profesionala realizate de o persoana fizica, veniturile realizate din orice alte activitati, altele decat cele definite ca „dependente” in Codul Fiscal, desfasurate in afara unei relatii de angajare.
În consecinta se impoziteaza si se datoreaza contributii sociale individuale pentru urmatoarele categorii de venituri:
– din activitati independente:comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala;
– obtinute de persoanele fizice: din desfasurarea unor activitati desfasurate pe baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial; pe baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil; din expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, in cazul in care contribuabilul a exercitat optiunea de impozitare a acestor venituri potrivit prevederilor art. 79 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, in cota de 16%. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract.
Sunt exceptate din categoriile veniturilor de natura profesionala, veniturile realizate din: cedarea folosintei bunurilor; investitii; pensii; activitati agricole; premii si jocuri de noroc; transferul proprietatilor imobiliare; alte surse (prime de asigurari suportate de o persoana fizica independenta sau de orice alta entitate, in cadrul unei activitati pentru o persoana fizica in legatura cu care suportatorul nu are o relatie generatoare de venituri din salarii; castiguri primite de la societatile de asigurari, ca urmare a contractului de asigurare incheiat intre parti cu ocazia tragerilor de amortizare; diferentele de pret pentru anumite bunuri, servicii si alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, fosti salariati, potrivit clauzelor contractului de munca sau in baza unor legi speciale; primite de persoanele fizice reprezentand onorarii din activitatea de arbitraj comercial); orice venituri identificate ca fiind impozabile, altele decat veniturile neimpozabile prevazute la art. 42 din CF; vanzarea bunurilor in regim de consignatie.


Ce ziceti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare picturi prin consignatie miauca miauca Se retine 10% impozit pe venitul obtinut prin vanzarea in consignatie a unor picturi facute de amatori? Se pot considera ca fiind bunuri provenite din ... (vezi toată discuția)
Mandat comercial ContSters61319 ContSters61319 Firma x incheie un mandat comercial cu persoana fizica y prin care y promoveaza anumite produse comercializate de x. Pentru fiecare persoana convinsa de y sa ... (vezi toată discuția)
Conventie ramonaduna ramonaduna o firma vrea sa ma angajeze cu conventie 3 luni, mai exista acest sistem sau e doar o pacaleala? (vezi toată discuția)