avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Mandat comercial
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Mandat comercial

Firma x incheie un mandat comercial cu persoana fizica y prin care y promoveaza anumite produse comercializate de x. Pentru fiecare persoana convinsa de y sa cumpere produsele lui x i se plateste lui y o suma din care i se retine impozitul de 16%. De asemenea se depune si declaratia 020.
La administratia finaciara de la domiciliul lui y se refuza inregistrarea si vizarea acestui contract pe motiv ca y nu este autorizat, probabil PFA.

Cum pot eu explica functionarei de la finante ca lui y nu ii trebuie niciun fel de autorizare?
Trebuie cumva sa schimb numele si forma contractului?

EDIT: y este angaja cu carte de munca in alta parte.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2008
ContSters61319, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 14:50, 10 Decembrie 2008
Este o situatie care se interpreteaza in mod diferit, discutia este mult mai ampla. Dezlegarea acesteia sta in intrebarea face persoana y acte de comert sau nu?
persoana fizica nu vinde nimic si nu semneaza nimic in numele mandantului. ea nici macar mostre gratuite nu distribuie, doar promoveaza "verbal" anumite produse.
Discutia este de natura fiscala, daca primeste bani in schimbul unei manopere, (in cazul dumneavoastra de comision), aceste venituri se impoziteaza. intrebarea este cum?.
Exista doua variante:
1) - se plateste un impozit de 16% din venit ca persoana fizica in baza unui contract de comision care se inregistreaza la fisc.
2) - sau aceste venituri se considera venituri din activitati comerciale si trebuie sa se autorizeze ca PF.
Dupa cum am mai spus interpretarea nu este unitara in acest caz, pentru ca legislatia nu este explicita in acest caz.
Am tot "sapat" dar nu gasesc nimic clar.
As putea sa ii fac un alt contract prin care sa desfasoare aceleasi activitati dar fara a avea obligatia de a se autoriza?
Tocmai asta e ca nu este nimic clar in Codul Fiscal.

ART. 78 Definirea veniturilor din alte surse
3 adnotări din Codul Fiscal 2008/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. IX Venituri din alte surse
(1) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:
a) prime de asigurari suportate de o persoana fizica independenta sau de orice alta entitate, in cadrul unei activitati pentru o persoana fizica in legatura cu care suportatorul nu are o relatie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. III din prezentul titlu;
b) castiguri primite de la societatile de asigurari, ca urmare a contractului de asigurare incheiat intre parti cu ocazia tragerilor de amortizare;
c) venituri primite de persoanele fizice pensionari, sub forma diferentelor de pret pentru anumite bunuri, servicii si alte drepturi, fosti salariati,potrivit clauzelor contractului de munca sau in baza unor legi speciale;
d) venituri primite de persoanele fizice reprezentand onorarii din activitatea de arbitraj comercial.
e) venituri primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate conform cap. II si conform optiunii exercitate de catre contribuabil. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza în categoriile prevazute la art. 41 lit. a)-h), altele decât veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu, precum si cele enumerate prin normele metodologice elaborate in aplicarea prezentului articol. (2) Veniturile din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, prin normele elaborate de Ministerul Finantelor Publice, altele decat veniturile care sunt neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare picturi prin consignatie miauca miauca Se retine 10% impozit pe venitul obtinut prin vanzarea in consignatie a unor picturi facute de amatori? Se pot considera ca fiind bunuri provenite din ... (vezi toată discuția)
Cum pot angaja personal pt. 20 zile? iuli-ana iuli-ana voi avea o lucrare de executat pe firma pt. care imi trebuie muncitori necalificati pentru 20 zile, nu vreau sa le fac contract de munca pt. aceasta perioada, ... (vezi toată discuția)
Contract colaborare florenta_22 florenta_22 Buna ziua, As avea o nelamurire:sunt gravida in 3 luni,lucrez si firma s-ar putea sa intre in faliment (voi beneficia de somaj,am 12 luni lucrate in ultimile ... (vezi toată discuția)