avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Achizitionare apartament scos la licitatie - riscuri ?
Discuție deschisă în Executare silită

Achizitionare apartament scos la licitatie - riscuri ?

Buna ziua,

Sunt interesata sa cumpar un apartament scos la licitatie de catre o banca. A fost scos la licitatie in nenumarate randuri, iar pretul a tot scazut cu acel procent de 25%. M-am interesat ce este cu acel apartament si am aflat ca este sediul unei societati cu datorii foarte mari peste tot : banca, firme de leasing, asociatie, finante si multe altele, datorii totale de ordinul miliardelor. Din ce am aflat, este ipotecat in favoarea bancii care il vinde - ipoteca de rang 1, 2, 3 si 4.
Stiu ca din momentul in care apt. este vandut, noul proprietar trebuie sa apeleze la un executor judecatoresc pentru a-l pune in drepturi/evacuare etc.
1. Ma intereseaza aici care este procedura exacta si ce costuri implica acest executor judecatoresc.
2. Din ce stiu (sursa : vecini :D), cel/cei care locuia/u acolo intr-una din camere, a/u spalat putina si este/sunt plecati afara. Ce pot face eu in situatia in care inauntru exista bunuri ? Unde le pot duce/depozita (cu respectarea legii, desigur)?
3. Exista posibilitatea sa vad apartamentul inainte sa-l cumpar ?
4. Am inteles ca de la finante se elibereaza un act numit certificat fiscal, pe care cei de la finante vor refuza sa-l elibereze atata timp cat la adresa respectiva figureaza o societate cu datorii foarte mari catre finante. Cum pot rezolva aceasta problema ?
5. Exista posibilitatea ca dupa ce am cumparat apt., sa ma trezesc ca sunt data afara din casa ? Mai poate emite pretentii la apt. respectiv si altcineva in afara de banca care l-a scos la licitatie ?
6. Sunt obligata sa achit datoriile foarte mari la intretinere (aprox. 50 de milioane lei vechi) deja existente ?
7. De ce banca, in calitate de vanzator, nu se ocupa ea de evacuare si toate celelalte formalitati ?
8. Fiind o novice in materie de executari silite, as dori sa stiu daca mai exista si alte riscuri carora sunt expusa.

Sunt constienta ca subiectul abordat de mine este unul vast si ca am pus multe intrebari, motiv pentru care va multumesc muuuult pt interesul acordat si astept raspunsurile dvs.

O zi buna !
Elena
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
Desire1983, utilizator
Cel mai recent răspuns: Desire1983 , utilizator 18:14, 3 Februarie 2011
Buna ziua
Din ceea ce ne spuneti, nu exista un risc major sa va pierdeti banii sau...sa nu intrati in posesia imobilului dupa ce veti fi declarata adjudecatar si veti achita si diferenta de pret.

Intrebarile dvs. sunt foarte multe si o analiza detaliata nu isi are rostul aici, pe forum.In plus, la toate intrebarile dvs. puteti gasi raspunsuri in sectiunea de executare silita, accesand optiunea cautare dupa tag-uri sau numele problemei dvs.

Va spun aspectele pe care trebuie sa le discutati cu executorul, anterior participarii dvs. la licitatie: achitarea datoriilor de la intretinere, pana in momentul "adjudecarii", care ar trebui achitate din pretul imobilului, impozitul din vanzare, datorat de debitor (retinut tot din pret -acela de 3% din val.), predarea imobilului liber de orice sarcini si datorii, intr-un cuvant.



1. o evacuare PJ ar trebui sa coste pana in 5500 ron ( 5500 fiind maximul de onorariu care poate fi perceput de executor) + alte cheltuieli ( remuneratia custodelui care va tine in custodie bunurile gasite inauntru, daca va fi sparta usa o vei pune tu inapoi - costurile sunt ale tale, ...astea sunt exemple)
2. Se va numi un custode. Asta va explica executorul judecatoresc
3. Daca nu va permite accesul actualul proprietar, nu aveti cum sa vedeti apartamentul.
4. Vanzarea prin executare silita este exceptata de la solicitarea certificatului fiscal de la finante
5. Dupa ce ati adjudecat si ati platit pretul, inscrieti dreptul de proprietate in CF. Aici se mai poate sa se judece un anumit timp o contestatie la executare dar de regula astea se pierd. - Aici cartea funciara va incerca sa va bage pe gat sa platiti impozitul pe tranzactie ( ala de 2-3 % din valoare)si s-ar putea sa va respinga inscrierea in CF. Contestati incheierea de respingere de la CF ( in cazul in care asa va fi ) pentru ca impozitul de 2-3% nu este datorat de dvs ci de cel care a fost executat silit. Aici castigati 100%
6. Asociatia de proprietari se va inscrie la distribuirea sumelor din executare silita la executorul judecatoresc si in cazul in care nu raman bani, nu va lua nimic. Oricum plata nu e datorata de tine.
7. Banca nu are nicio treaba. Ea doar iti vinde tie silit, executorul bancar nu are competenta sa execute decat pentru banca, in baza titlurilor executorii apartinand bancii. Astfel, bunul fiind vandut, iti apartine si tu faci toate demersurile legale.
8. Aici depinde. Unii evacuati mai sparg geamuri...mai ameninta... Mai taie un cauciuc. Altii sunt resemnati....
Buna Desire,

o sa-ti spun povestea mea: in 2009, primavara am luat un apartament scos la licitatie in urma unei datorii intre 2 soc com. Si acum, dupa aproape 2 ani trec pe langa bloc si nu ma pot folosi de apartament. Administatratorul soc ce detinea prorpietatea apartamentulu pana sa-l adjudec a facut tot posibilul sa ma tarasca prin tribunale cu tot felu de chestii, a bagat chiriasi in apartament ptr care a trebuit sa fac actiune separata de evacuare, am fost la Curtea Constitutionala din cauza lui..... Daca acum as putea sa ma intorc in timp nu as mai face ce am facut; eu si sotia am avut noroc de avocat extraordinar care prin increderea lui ne-a ajutat si pe noi, a castigat toate procesele si speram ca pana la sf lui Februarie sa putem face evacuarea. Acum asteptam ca judecatoria sa dea voie executorului sa patrunda in incaperi.
Daca ramai la alegerea ta iti doresc ca Dumnezeu sa te fereasca de astfel de oamnei.
toate bune.
Multumesc din suflet pentru raspunsuri, in mod deosebit lui godot, dar si pentru sfaturile lui bamsel.

@bamsel : La mine nu poate fi vorba de chiriasi, nu locuieste nimeni acolo in prezent. Am inteles ca sunt plecati din tara. In fine, eu inca pendulez asupra deciziei de a ma implica sau nu in a cumpara acel apartament. Oricum, cu D-zeu inainte.
Succes si toate sansele sa fie de partea ta !
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
Desire1983, utilizator
si la mine era gol cand l-am cumparat, chiar l-am vizionat inainte de licitatie, dar cand am mers cu executorul sa faca punerea in posesie a aparut mama fostului care a zis ca ea e chiriasa acolo, a aratat un contract autentificat la un avocat si de aici au inceput problemele.
sper ca daca urmezi calea achizitionarii la licitatie sa nu ai aceleasi probleme.
toate bune.

Alte discuții în legătură

Executare silita -licitatie apartament- dezbatere mostenire mrbigrama mrbigrama Buna seara, Apelez la experienta D-vs poate ma puteti ajuta sa aflu mai multe detalii: Dorind sa ma inscriu la o licitatie publica a unui apartament, am ... (vezi toată discuția)
Pasii urmatori castigarii unei licitatii de imobil !!!??? danichirila danichirila Buna ziua, sunt castigatorul unei licitatii de apartament la care am participat la o banca de prestigiu. Dupa adjudecare ma confrunt cu urmatoarele probleme: ... (vezi toată discuția)
Apartament scos la licitatie PaulaGheorghita PaulaGheorghita Buna ziua, Sunt interesata sa achizitionez un apartament scos la licitatie datorita neplatei ratelor la banca (BCR). Licitatia va avea loc pe 11 decembrie, ... (vezi toată discuția)