avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1192 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Manipularea prin mass-media
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Manipularea prin mass-media

Efectul mass-media asupra opiniei publice se explica prin influenta directa a continutului sau asupra auditorilor,cititorilor,telespectatorilor sau prin starea acestora,dar si prin relatia:public-sistem mass-media-sistem social.
Aceasta este o relatie,in care satisfacerea necesitatilor indivizilor si diferitelor grupuri sociale cu probleme de informare,precum si realizarea scopurilor acestora este subordonata in totalitate acestei interdependente.
Notiunea de "mass-media" sau de "mediumuri de masa" a fost formulata de anglo-saxoni ca urmare a unirii cuvantului latin"media"(mijloace) si a cuvantului "mass"(cantintate mare),ea referindu-se la suporturile si mijloacele tehnice de transmitere a mesajelor,care sunt instrumente ale comunicarii.
Notiunea de"comunicare in masa" se refera la ansamblul procesului de comunicare,el incorporand ceea ce este vehiculul,pe cine vehiculeaza si pe cei care recepteaza mesajele.
In fiecare zi,milioane de oameni cauta in toate sursele mass-media informatii si divertisment.
Toiate aceste mijloace de comunicare au fost si sunt controlate de tot felul de moguli-in general acuzati si nu de acum ,de manipularea surselor de informare-in vederea realizarii propriilor lor politici si scopuri.
In Romania de ieri si de azi,manipularea prin presa a continuat si continua sa se realizeze,iar motto-ul lui V.I.Lenin:"spuneti-le ce vor sa asculte",continua sa fie actual.
Acest mottou se refera in principal,la cei care trebuie manipulati prin presa,presa devenind astfel,o cutie de rezonanta prin care unii trag foloase,iar altii sunt manipulati.
Astfel se realizeaza celebra sintagma de"informare prin dezinformare",prin prezentarea unor parti ale unor adevaruri sau prin mixarea cu abilitate a adevarului si a minciunii si de ce nu,prin prezentarea minciunii,ca fiind adevar.
Cel mai clasic exemplu in Romania, a fost transmisia la TVR ,in direct ,a evenimentelor din 1989.
Un alt procedeu folosit este discreditarea prin distrugerea imaginii persoanei vizate.
Istoria ne-a aratat ca,fie ca este vorba despre o natiune,despre o clasa sociala sau chiar,despre o religie,metoda manipularii indivizilor prin discreditare este deosebit de eficienta,realizandu-se distrugerea unui "mit",a unei imagini,prin pierderea de catre subiect a increderii de care se bucura.
De asemeni,nu trebuie uitat rolul presei ca mijloc propagandistic,propaganda fiind cea ma raspandita forma de manipulare a populatiei,iar aventajul manipulatorilor fiind , ca de multe ori cei manipulati ,o confunda cu publicitatea sau cu reclama.
Aici,exemplele cele la mai la indemana sunt celebra propaganda socialista,propaganda diferitelor partide si nu in ultimul rand,putem discuta si despre propaganda de razboi.
Toate aceste forme ale manipularii le-am gasit si continuam sa le gasim si in tara noastra,sub forme dintre cele mai variate,cu referiri dintre cele mai diferite.
Dupa niste ani de deomcratie sui generis,cat de eficienta considerati ca este la aceasta ora, manipularea prin presa a romanilor ?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:25, 2 Octombrie 2011
Si totusi mass-media : televiziunea si presa au o influenta puternica asupra fiecaruia dintre noi, desi calitatea programelor de televiziune lasa de dorit.
Exista mass media, de ce sa nu existe in interesul populatiei?
Eu prea putin cred ca stirile politice, mult regizate, dezbaterile ce au loc, sunt pentru interesul cetateanului, pentru ca el sa fie informat, iar el sa se foloseasca de acea informatie.
Eu sunt de parere ca imi foloseste ceea ce este util si asta ma astept sa primesc de la mass media : o informatie utila de care lumea se poate folosi.
Insa nu, interesele politice sunt mari, stirile, dezbaterile, au ca scop discreditarea unui anumit partid politic, a unui om, a unei institutii...si apare manipularea, pentru ca majoritatea sunt influentati de informatie, desi totul e doar o productie bine regizata. Asa am ales majoritatea dintre noi presedintele, prin mass media, asa ne alegem primarii, asa votam, ascultand informatiile influentate politic. Pentru ca este in interesul sefilor trusturilor de televiziune sa influenteze lumea cu cine voteaza pentru propriul lor interes.
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
aly_yoana, utilizator
In opinia mea nimeni nu vrea sa va manipuleze, cu exceptia faptului ca toata lumea va vrea banii:) Televiziunile se bat in stiri senzationale, pentru ca atunci nu vei schimba programul . Lumea numeste "dictatori" la televizor diferiti judecatori sau procurori, pentru a face rating. Si asa mai departe. Aveti curajul si schimbati programul, aveti de unde alege.

Discutam deunazi cu cineva pe Forum, si spunea ca lui i s-ar parea normal ca o firma sa poata prezenta oferta sa intregii populatii. In mod evident e vorba de 1 milion de firme in tara asta si am fi innebuniti daca asa ceva s-ar intampla. Morala este ca fiecare incearca sa prezinte mesajul sau populatiei. Preotul vrea sa te aduca la credinta. Firmele de detergenti vor sa-ti vanda produsele. Politicienii vor sa ii votezi. Sefii televiziunilor vor sa para martiri pentru a scapa de problemele penale:)

Eu nu vad nimic nenatural aici, doar ca populatia trebuie sa exercite discernamant. Gresesc?
Manipularea... subiect interesant si care admite multe puncte de vedere.
In fiecare clipa manipulam. O facem prin respiratie, privire, atitudine, ton si expresie. Cuvintele rostite au rareori densul denotativ, iar asta se intampla cand nu dorim replica. Nu cred ca am putea trai fara sa-i manipulam pe cei din jur.
Media este cea mai importanta sursa de manipulare (probabil ca pana la cuvantul scris manipularea se manifesta sub forma zvonului sau a picturilor rupestre), se manifesta ca atare si produce efecte. Bune-rele ... vedem mai tarziu, important este sa produca reactii: de compasiune, de simpatie, de revolta, de teama samd. Scopul manipularii este comportamentul de raspuns conform expectantelor.Sigur, pot sa intervina si reactii opuse sau indiferenta, dar sunt considerate marje de eroare sau chiar pierderi colaterale. Mentalul colectiv este bazat pe pozitivarea comportamentului de raspuns in functie de majoritate (sunt multiple exemplele de panica starnite de un anumit tip de stire care pune in miscare masele). Audio-vizualul are sanse mai mari decat presa scrisa pentru ca articuleaza in mentalul nostru imagini (limbajul este imagistic), iar acestea influenteaza reactiile.
Daca ne putem feri de manipulare? Nu cred ca este individ uman absolul lucid, iar daca cineva sustine contrariul, ii recomand sa-si aminteasca indragostirea, care este cea mai frumoasa forma de manipulare!:)
Dar este manipulare...:vishenka:
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
elena138, utilizator
daniladion a scris:

"Totul depinde de noi,de fiecare in parte..."

Crezi ca suntem atat de puternici!!! Sa facem alegerea corecta?



Da,eu am facut alegerea,si vreau sa cred ca este cea potrivita.Rar,foarte rar ascult stirile,la tv.,(dar nu cele de la ora 17.00),de la un anumit post.In rest,am documentare de vizionat cu diferite teme,sunt si emisiuni foarte bune,cu invitati pe masura.Cred in puterea mea de a discerne ce-mi face bine,si ce nu.Sunt saturata de anumite subiecte.Imi displac total discutiile pe ton ridicat,contradictiile,felul in care un anumit personaj insista sa ma convinga cu orice pret ca el are dreptate si nu celelalt...
SILVANAA90 a scris:
am documentare de vizionat cu diferite teme,sunt si emisiuni foarte bune,cu invitati pe masura

:hm: Pai… nu stiu cum sa zic… dar ce va face sa credeti ca documentarele respective – si emisiunile cu "invitati pe masura” – ilustreaza adevarul? Puteti verifica personal realitatea celor enuntate?!

Alte discuții în legătură

Avocatnet 2011: intre precar, penibil si ,,tabloidizare" Radu Gabrian Radu Gabrian Realitatea cotidiana este din ce in ce mai mult \"mascata\" , in presa noastra , de \"stiri\" sau de simple \"informatii\" care prezinta cu lux de amanunte ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti despre televiziuni,dar mai ales despre prestatiile si profesionalismul oamenilor de televiziune ? Radu Gabrian Radu Gabrian Am sa deschid acest subiect,cu o opinie care mi se pare deosebit de sugestiva ,emisa intr-un interviu,acordat in Gazeta Sporturilor,din 02.04.2010 de catre ... (vezi toată discuția)
Posturi tv romanesti vs. posturi tv straine georgianaflorina georgianaflorina Buna seara, Va sugerez eu un subiect de articol. Si ar trebui sa fie mediatizat dupa ce va scris - poate asa schimbam ceva in tara asta. Zilele trecute am ... (vezi toată discuția)