Buna ziua,
Sunt nepot de frate. Unchiul meu a decedat. In ultima perioada a vietii unchiul meu a fost ingrijit de catre o persoana . Din spusele acestei persoane ar detine un testament universal pt bunurile unchiului meu. Intrebarea mea este : am drept de mostenitor daca acest testament exista? Daca deschid mostenirea cum o chem pe aceasta persoana la dezbatere?
Va multumesc
1. Daca unchiul nu a avut sotie sau alterude mai apropiate ati avea vocatie la mostenire daca si numai daca testamentul nu exista. Daca exista testament, in lipsa mostenitorilor rezervatari, mosteneste cel pe care unchiul l-a instituit legatar.
2. Cum stiti daca exista un legatar si daca e universal sau ctu titlu particular? In primul rand trebuie stiut cand este decedat unchiul si cine a folosit ceea ce a ramas de la el dupa moartea lui. Apoi, va trebui sa va adresati notarului in circumscriptia caruia a decedat unchiul pentru ca sa aflati daca s-a dezbatut sau nu mostenirea dupa el (va costa in jur de 90-100 lei incheierea data de notar prin care zice ca nu s-a dezbatut mostenirea).
3. Daca nu s-a facut dezbaterea succesorala si daca unchiul a mai lasat ceva afara de testament ori n-a lasat testament, puteti face o cerere la notarul in circumscriptia careia a avut ultimul domiciliu unchiul sau instantei de judecata din aceeasi circumscriptie.