avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire, testament vs drept mostenire nepot de frate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire, testament vs drept mostenire nepot de frate

Buna ziua,
Sunt nepot de frate. Unchiul meu a decedat. In ultima perioada a vietii unchiul meu a fost ingrijit de catre o persoana . Din spusele acestei persoane ar detine un testament universal pt bunurile unchiului meu. Intrebarea mea este : am drept de mostenitor daca acest testament exista? Daca deschid mostenirea cum o chem pe aceasta persoana la dezbatere?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 17:01, 31 Ianuarie 2011
1. Daca unchiul nu a avut sotie sau alterude mai apropiate ati avea vocatie la mostenire daca si numai daca testamentul nu exista. Daca exista testament, in lipsa mostenitorilor rezervatari, mosteneste cel pe care unchiul l-a instituit legatar.
2. Cum stiti daca exista un legatar si daca e universal sau ctu titlu particular? In primul rand trebuie stiut cand este decedat unchiul si cine a folosit ceea ce a ramas de la el dupa moartea lui. Apoi, va trebui sa va adresati notarului in circumscriptia caruia a decedat unchiul pentru ca sa aflati daca s-a dezbatut sau nu mostenirea dupa el (va costa in jur de 90-100 lei incheierea data de notar prin care zice ca nu s-a dezbatut mostenirea).
3. Daca nu s-a facut dezbaterea succesorala si daca unchiul a mai lasat ceva afara de testament ori n-a lasat testament, puteti face o cerere la notarul in circumscriptia careia a avut ultimul domiciliu unchiul sau instantei de judecata din aceeasi circumscriptie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora ? gigelas gigelas Au fost 3 frati.Fiecare cu casa lor. Unul a murit,iar averea a ramas mostenitorilor acestuia (a avut copii). Recent,a murit si sora,dar aceasta nu are ... (vezi toată discuția)
Drept civil testament berronike berronike Timp de un an si jumatate am ingrijit un batran imobilizat la pat cu sechele A.V.C. (hemiplegie), dar si bolnav psihic fara punere sub interdictie prin ... (vezi toată discuția)