Nu stiu daca m-am exprimat bine in titlu dar am sa va relatez situatia:
In urma cu ceva timp in calitate de persoana fizica am incheiat contract cu o firma in urma caruia firma trebuia sa ne presteze unele servicii in constructii. Pana la urma nemultumiti fiind de calitatea lucrarii am avut unele discutii cu reprezentantul firmei si am fost chiar amenintati de catre acesta. Pana la urma am facut reclamatie la politie pentru amenintare. Ulterior s-a descoperit ca d-ul respectiv nu avea nici o legatura cu firma respectiva, nu stiu probabil a gasit undeva stampila firmei respective si atunci s-a folosit de ea.
Plangerea pe care am facut-o noi despre amenintare cred ca s-a incheiat in sensul ca am dat o declaratie ca nu avem nici o pretentie din partea persoanei respective si nu am mai auzit nimic despre acesta si nici nu dorim sa mergem mai departe.
Acum sunt chemata din nou pentru declaratie. Mentionez ca nu stiu cum se numeste ceea ce am facut reclamatie sau plangere sau a fost doar o declaratie.
Depinde pentru ce a fost trimis in judecata a doua oara, poate a fost trimis in judecata pentru inselaciune, sa pentru furtul stampilei de catre firma la care ati presupus ca lucreaza, in aceasta situatie, probabil sunteti chemata sa dati declaratie in calitate de martora, nu de parte vatamata. Este bine sa va prezentati la organele de politie pentru a lamuri situatia.
Daca ati fost citata ca martora, sunteti obligata sa va prezentati, atat la Politie, cat si in fata instantei de judecata, in caz contrar, puteti fi amendata. Daca nu va prezentati la urmatorul termen si audierea este necesara pentru aflarea adevarului si lamurirea cauzei, puteti fi amendata din nou, sau se poate dispune aducerea cu mandat de aducere, adica "cu politia".
dra Alina scrie clar ca a formula plangere la politie pentru amenintare, fapta prevazuta si pedepsita de art 193 cod penal, care ii confera si dreptul de a -si retarage plingerea prealabila.In cazul in care pe timpul cercetarilor impotriva persoanei pentru care s-a formulat initial o plingere se constata ca aceasta a savarsit si alte fapte lpenale, dra are calitatea de martor urmand sa se prezinte in fata instantei pentru clarificarea situatiei si stabilirea adevarului. Totusi datele furnizate de aceasta sunt incomplete si as ruga-o sa revina cu data suplimentare.
Este adevarat ca plangerea penala initiala a fost pentru art. 193Cp - amenintare, iar o astfel de plangere este guvernata de princpiul disponibilitatii (ca exceptie a dreptului penal), astfel incat poate fi retrasa.
Insa, din prezentarea situatiei, eu am dedus ca acum persoana respectiva ar fi cercetata pentru alte infractiuni: inselaciune, poate furtul stampilei. Ori in acest caz, dumneavoastra puteti fi audiata in calitate de martor, poate chiar de parte vatamata (daca ati suferit vreo paguba). In acest caz, urmarirea penala poate incepe din oficiu. Dvs. trebuie sa va prezentati la organele judiciare pentru a da declaratii, ori de cate ori este necesar, in caz contrar putand fi sanctionata (cu amenda pentru neprezentare) sau, asa cum s-a mai spus, puteti fi citata cu mandat de aducere. Stiu ca nimanui nu-i face placere sa piarda vremea pe la politie sau instante, insa trebuie sa intelegeti ca nu se poate desfasura o cercetare penala fara declaratii de martori!
Ca sa ma intelegeti mai bine am sa detaliez putin situatia.
Eu am incheiat un contract de prestari servicii cu firma A al carei reprezentant era d-ul X. Firma A urma sa ne execute unele lucrari de constructii. La momentul incheierii contractului am achitat si un avans. Insa firma nu a executat la timp toate lucrarile si in plus si ceea ce au executat era de o calitate foarte slaba. Insa tot timpul ne mai cereau bani desi intelegerea a fost sa platim diferenta la sfarsit. Fiindca nu am fost multumiti de calitate si nici de faptul ca ne tot amana cu lucrarile dar in schimb tot cereau bani am avut o discutie cu dansii si binenteles ca nu le-am mai dat bani. Ei erau constienti de ceea ce faceau si anume ca lucrarea era de calitate proasta si probabil le era frica sa nu-i reclamam undeva . Vazand ei ca nu au reusit sa mai scoata bani de la noi nici asa au inceput sa dea telefoane de amenintare. Atunci am mers la politie si am facut reclamatie pt amenintare si la protectia consumatorilor.
Intrebarea mea era daca sant obligata sa mai merg pentru aceste declaratii ?
Calitate de invinuit
Andra P
Daca prima data am fost citata ca martor, iar ulterior dupa 2 ani sunt citata ca in vinuit....pot declara ca imi sustin declaratia data anterior....mai este ... (vezi toată discuția)