avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren agricol revendicat conf.legii 18si 247...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren agricol revendicat conf.legii 18si 247...

In anii 50-60,matusa tatalui meu, avea un teren agricol in apropierea orasului in care locuia cu sotul ei. Avand varste de 80 de ani,nu aveau cum sa intre in CAP si ca terenul sa nu fie pur si simplu preluat,l-au transferat (posibil prin donatie) unui vecin,care a intrat in CAP cu acest teren,cu o suprafata incerta...(0,5- 2 ha).Cred ca art. 15-(2) din legea 18 si 247/ 05 se refera la asemenea situatii. Am revendicat terenul agricol in termen (2005) sub rezerva localizarii sale..Rolurile de "cautatori" si le-au asumat cativa colegi de liceu ai sotiei,proveniti dintr-un alt oras al aceluiasi judet; nu l-au gasit...Probabil ca in registrele CAP-urilor nu s-a inregistrat teren pe numele fostului proprietar,dar intr-un registru agricol comunal sau judetean,anterior cooperativizarii, trebuia sa fie inregistrat...Chiar daca ar fi trebuit cercetate o duzina de registre,era asa de greu ?, sau exista un motiv,ca de ex.,acest teren sa fi intrat in componenta insasi a orasului... INTREBARE pentru un INVESTIGATOR cu experienta: in cat timp ar rezolva o asemenea problema ?in ce conditii ar putea fi repusa in termen cererea,care a fost directionata spre comisia de la Primarie,pe considerentul ca ar putea fi vorba despre un teren care a intrat in componenta orasului. Multumesc celor care pot da un raspuns competent; la randul meu propun un procent consistent din valoare, celui care poate rezolva situatia...
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
Tiberiu Lazar, utilizator
Cererea pe care ati facut-o in temeiul Legiinr. 247/2005 trebuia sa primeasca un raspuns din partea Comisiei locale de fond funciar si in caz ca va raspundea negativ urma sa va adresati instantei. Totodata va sugerez sa solicitati Primariei un asemenea raspuns si apoi sa va adresati Judecatoriei competente. In acelasi timp va sugerez sa solcitati de la Arhivele Statului relatii privind recesamintul din 1948 unde poate figura si autorul dv. cu terenul de care factei vorbire.
Succes
In afara de localizare si dimensiunea terenului, trebuie sa aduc dovezi privind gradul de rudenie intre bunica mea,mama tatalui si verisoara ei ( aveau acelasi nume de familie inaintea casatoriei ),proprietara terenului,care la data decesului ei,in 1961 si a decesului sotului in 1963, era preluat de CAP. Mentionez ca tatal meu l-a mostenit testamentar pe sotul matusii sale in 1963.Nu detin actele de stare civila,dar cred ca bunica si verisoara ei,proveneau din partea Ceha a imperiului Austro-Ungar si s-au nascut acolo.Ce acte doveditoare si unde ar putea fi gasite ? Multumesc pentru sfaturile date.
ps Ce e de facut,daca Primaria imi raspunde ,ca am depasit termenul acordat pentru comletarea dosarului (eu avand un proces, la Curtea de Apel pe legea 10/2001 si 247, chiar cu Primarul...) ?
Cazul Dvs. nu pare simplu, cheltuielile probabil depasind valoarea a doua hectare de teren agricol. Totusi, putem discuta cu actele in fata daca sunt sanse ca terenul sa fie intravilan
Parerea mea e ca tebuia revendicat in baza legii 1/2000, fiind extravilan
Tiberiu Lazar a scris:

In afara de localizare si dimensiunea terenului, trebuie sa aduc dovezi privind gradul de rudenie intre bunica mea,mama tatalui si verisoara ei ( aveau acelasi nume de familie inaintea casatoriei ),proprietara terenului,care la data decesului ei,in 1961 si a decesului sotului in 1963, era preluat de CAP. Mentionez ca tatal meu l-a mostenit testamentar pe sotul matusii sale in 1963.Nu detin actele de stare civila,dar cred ca bunica si verisoara ei,proveneau din partea Ceha a imperiului Austro-Ungar si s-au nascut acolo.Ce acte doveditoare si unde ar putea fi gasite ? Multumesc pentru sfaturile date.
ps Ce e de facut,daca Primaria imi raspunde ,ca am depasit termenul acordat pentru comletarea dosarului (eu avand un proces, la Curtea de Apel pe legea 10/2001 si 247, chiar cu Primarul...) ?

daca au decedat in 1961 si in 1963, in acea localitate, este simplu sa gasiti certificatul de deces, la Primarie. Aveti testamentul? Daca este testament autentic din 1963, inseamna ca terenul se afla la acea data in circuitul civil si nu a fost colectivizat.
Din ce zona a tarii ne scrieti? este inscris imobilul in C.F., sau a fost inscris?
Cazul ar putea fi interesant,daca dupa localizarea terenului,constatam ca a devenit intravilan si s-au construi si cateva zeci de ville...Ar fi unicul caz ? In legea 1/ 2000,vad ca...documentele din arhivele statului...neinsotite de titlurile de proprietate, au valoare declarativa cu privire la proprietate...inseamna ca mai urmeaza cautari...Va multumesc pentru timpul acordat postarii mele...discutiile cu actele in fata trebuie programate dupa procurarea acestora...daca se mai poate completa dosarul...daca aveti solutii pt aceasta faza,putem discuta si conditiile colaborarii in cazul in care terenul se afla in favorabila,dar posibila situatie de a fi fost tratat ca teren nerevendicat,fara mostenitori...

Alte discuții în legătură

Cum pot demonstra ca sunt mostenitorul unui teren? gheorghitadinca gheorghitadinca Soacra mea a fost crescuta de o matusa (sora tatalui ei) care detinea un teren de 3000 mp. Din aceasta suprafata a dat 1000 mp prin testament. Dupa moarte ... (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune Geo57 Geo57 In urma decesului tatălui meu in 2012, am moștenit, împreuna cu unchii (3) si mătușile (4) , in județul Argeș , 17600 mp de teren extravilan si 1000 mp ... (vezi toată discuția)
...alba-neagra cu retrocedarile terenurilor abuziv (si fara titlu),intrate in proprietatea statului... Tiberiu Lazar Tiberiu Lazar Terenul de cc 1000 m.p.,mostenit de tatal meu in 1963 are specificat in c.f.: gradina intravilan ;a fost abandonat de noi,fiind considerat proprietate de ... (vezi toată discuția)