avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incadrare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incadrare post

salut,

am si eu o intrebare,

am lucrat la o multinationala si am fost incadrat cu postul " analist servicii client" problema este k inca nu am diploma de licenta , si se pare ca in legislatie pt acest post este nevoie de studii superioare. am primit un telefon de la HR spunandu-mi ca nu imi pot inchide cartea de munca deoarece nu am facultatea terminata, si ca trebuie sa imi schimbe incadrarea in " agent servicii clienti" . eu vad acest lucru ca o retrogradare si imi este teama pe viitor sa nu imi afecteze cariera. in contract scrie negru pe alb " analist servicii client" , pot sa ii dau in judecata pt aceasta miscare a lor?


multumesc.
Cel mai recent răspuns: balyn , utilizator 16:07, 24 Iunie 2008
Trebuie mai intii sa verificati daca pentru postul dv. confoirm Clasificariii ocupatiilor in Romania sunt necesare studii superioare, pentru ca daca asa stau lucrurile nu putei avea cistig de cauza in instanta, singura consolare este ca trebuie sa va remunereze pentru activitatea depusa pentru acest post. Totodata, modificarea care urmeaza a vi se face are nevoie si de acordul dv., ceea ce presune un act aditional la contractul individual de munca initial, daca acesta exista.
Din câte înţeleg, "ai lucrat" la firmă - deci contractul vostru a încetat - şi "nu îţi pot închide cartea de muncă" folosind încadrarea "analist servicii client".

În primul rând, postul în care ai fost încadrat se înscrie în carnetul de muncă încă de la angajare (sau de la schimbarea lui). Nu e cumva cel puţin dubios că îşi pun acum problema "încheierii cărţii de muncă" folosind acest post? Nu e firesc să munceşti pe o anume încadrare, iar la sfârşitul relaţiei de muncă, în hârtiile oficiale, să fii practic retrogradat şi să nu ţi se recunoască munca depusă.

Într-adevăr, aşa cum menţiona şi d-l avocat, schimbarea titulaturii postului este o modificare semnificativă a contractului de muncă, iar articolul 41 din Codul muncii este fără echivoc:
"(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
c) felul muncii;" [alt post, alt fel al muncii].

Modificarea se face numai prin act adiţional la contract încheiat prin acordul părţilor şi înregistrat la ITM (v. legea 130/1999 pentru asta). Deci, pentru a păstra încadrarea pe care o ai prin contractul de muncă, nu semna nici un astfel de act adiţional - angajatorul nu poate (teoretic) să modifice unilateral încadrarea. [un impediment pentru un astfel de act este chiar faptul că actul de care depinde - contractul individual de muncă - şi-a încetat efectele - e nevoie de o descriere mai clară a situaţiei aici]

---------

Problema cu COR este mai complicată:
- 342907 agent servicii client are ca nivel de instruire 3 (probabil studii postliceale: crede-mă, nu scrie nicăieri ce înseamnă fiecare nivel de instruire de la 1 la 4... deci, presupunem că înseamnă nivelul dintre studii liceale şi studii superioare);
- 241922 analist servicii client are ca nivel de instruire 4 (studii superioare);
- întrebarea e: este obligatoriu nivelul de studii trecut în COR pentru fiecare ocupaţie? sau angajatorul are opţiunea de a ignora acest nivel de studii?

Aici începe interpretarea:
- Codul muncii spune:
"Articolul 17
(2) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului;"

dacă "specificaţie" înseamnă şi respectarea nivelului de instruire al fiecărui post, atunci angajatorul nu putea să te încadreze ca analist servicii client pentru că nu aveai studii superioare (terminate, de regulă, cu licenţă); or, este obligaţia angajatorului să verifice la angajare dacă o persoană îndeplineşte condiţiile necesare pentru ocuparea unui post (în cazul tău, dacă ai studii superioare); în această ipoteză poţi chema în judecată angajatorul pentru a răspunde pentru prejudiciul cauzat din culpa sa prin greşita încadrare în momentul angajării (e destul de complicat să convingi o instanţă că ai suferit un astfel de prejudiciu de la un lucru atăt de mărunt şi birocratic)

- COR spune că ocupaţii precum:
245123 ziarist
245126 comentator radio TV
245111 poet
245116 scriitor
245113 redactor
245114 reporter
245104 corespondent special (tara si strainatate)
245105 corespondent radio
245106 corespondent presa
245127 desenator artistic
244706 purtator de cuvant
244701 specialist in relatii publice
245101 caricaturist
245205 pictor
241604 consilier vanzari asigurari
etc. etc.

sunt de nivelul 4 de instruire (studii superioare)... dar, e lesne de observat că nu toţi reporterii, de pildă, au studii superioare (ca să nu mai vorbesc de purtători de cuvânt, comentatori radio/TV, pictori, poeţi, scriitori etc.); nimeni nu e sancţionat pentru că încadrează ziarişti sau reporteri fără ca ei să aibă studii superioare; de ce acelaşi tratament nu ar fi aplicabil şi ocupaţiei de analist servicii client?
În această interpretare (pe care o şi susţin în defavoarea celei de mai sus), COR indică orientativ nivelul de studii, angajatorul având posibilitatea de a-l ignora (în cazul profesiilor care nu au reglementare specială - cele de gen arhitect, contabil, consilier juridic etc.). Dacă e aşa, atunci şi în cazul tău se poate considera că angajatorul a renunţat la cerinţa studiilor superioare în momentul angajării, astfel, nefiind necesară vreo modificare a titulaturii postului, actele putând fi "încheiate" normal, fără nici o intervenţie specială de ultim moment.
Consider ca din start angajatorul a gresit. Intradevar postul de analist servicii client necesita studii superioare, iar postul de agent servicii client - nu necesita studii superioare.
Dar oare cum au inregistrat contractul de munca la ITM ? Asa este, functia trecuta in contractul de munca se trece in carnetul de munca de la inceput si nu la incetarea contractului.
Carnetele de munca sunt gestionate de societate sau de ITM (carnetele de munca sunt tinute la societate si se completeaza de catre un angajat al societatii)?
buna ziua
am terminat recent facultatea de matematica dar nu am obtinut diploma de licenta...am situatia incheiata,diploma de absolvire,foia matricola...vreau sa va intreb...daca imi este luat in calcul faptul ca am studii superioare in situatia mea? acum lucrez ca informatician la un liceu...si nu stiu daca pot fi trecut la studii superioare doar cu diploma de absolvrire si foaia matricola pana obtin licenta in februarie.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu minim studii superioare nadia_odagiu nadia_odagiu stiu ca salariul minim brut este de 540 lei, dar care este salariul minim pentru cei cu studii superioare? (vezi toată discuția)
Incadrarea post cartea de munca/contract individual vs cor sacredfaith666 sacredfaith666 Buna ziua, am si eu o nelamurire: am fost angajat in 2005 la o companie multinationala, in contract avand functia de \"analist servicii client\", fara sa am ... (vezi toată discuția)
Eligibilitate post functionar public tudorica tudorica Buna ziua, Nu am gasit nici o lege care sa precizeze exact sau sa ernumere ocupatiile din COR care sa se incadreze la vechime în specialitatea studiilor ... (vezi toată discuția)