avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Taxa de radiodifuziune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Taxa de radiodifuziune

As vrea sa stiu daca taxa de radiodifuziune ptr.firme mai trebuie platita sau nu. De mai bine de 2 saptamini sunt sunata de o firma de recuperatori care ma ameninta in numele Radiodifuziunii Romine ca trebuie sa platesc taxa anuala. Am citit pe forum ca acum un an unii au protestat dar nu am gasit un raspuns oficial. Va rog sa ma lamuriti daca au acest drept a ne obliga sa platim taxa, multumescA
Cel mai recent răspuns: Tiberiu Savoaia , Avocat 13:02, 1 Februarie 2011
exista o decizie a CA Cluj privind aceasta problema - microintrep nu sunt obligate la plata. oricum, firma de recuperare nu va initia nici o actiune judiciara sa recupereze banii deoarece TVR si Radiodifuziunea nu au bani ptr taxele de timbru si din ce stiu nu beneficiaza de scutire.
HG nr. 1012/2009 pentru modificarea si completarea HG nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune.

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 695 din 15 octombrie 2009


Hotararea Guvernului nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 607 din 27 august 2003, cu completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3
(1) Persoanele juridice cu sediul in Romania, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, potrivit prevederilor art. 103 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuziune, cu exceptia celor care si-au suspendat activitatea, potrivit prevederilor legale."

2. La articolul 3, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1^1)-(1^3), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Pentru a fi exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, persoanele juridice mentionate la alin. (1) au obligatia de a depune la sediul Societatii Romane de Radiodifuziune o cerere insotita de certificatul constatator emis de Oficiul National al Registrului Comertului din care rezulta suspendarea activitatii.
(1^2) Pentru a putea beneficia in continuare de exceptarea de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, persoanele juridice prevazute la alin. (1) au obligatia de a depune o noua cerere insotita de actele doveditoare corespunzatoare, cu cel putin 15 zile inainte de data expirarii perioadei de exceptare de la plata taxei.


Hotararea 977 din 22 august 2003 o aveti aici:

[ link extern ]


(1^3) In situatia in care termenul prevazut la alin. (1^2) este depasit, persoanele juridice in cauza sunt obligate la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, incepand cu luna urmatoare celei in care expira exceptarea, cu exceptia cazului in care, dupa aceasta perioada, intervine dizolvarea."

Art. II
Hotararea Guvernului nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 607 din 27 august 2003, cu completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta hotarare, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

la momentul actual, doar microintreprinderile care nu poseda aparate de receptie si declara pe proprie raspundere acest lucru, precum si societatile cu activitate suspendata sunt scutite de plata acestei taxe.
restul societatilor sunt bune de plata, insa, din cate stiu, firmele de recuperare creante nu se grabesc sa demareze procedurile judiciare, probabil din cauza lipsei fondurilor necesare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa radio pentru s.r.l. pe anul 2009 Diana C. Diana C. Buna ziua! Imi cer scuze daca s-a mai tratat acest subiect pe forum si eu reiau discutia acum. Sunt administrator la un S.R.L. si tocmai am fost sunata de ... (vezi toată discuția)
Taxa radio tv -sau unde dai si unde crapa- marca emil boc sau " cine are nevoie de justitie in romania?" sau "forfetarul radio-tv" Management Account Management Account [b]IIn timp ce Decizia Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 2012, care anulează art. 3, alin 1 din HG 977/2003 a apărut în Monitorul Oficial şi a ... (vezi toată discuția)
Taxa radio in vigoare pt micro? sorinbat sorinbat Nu detin radio/tv, dar sunt nevoit sa platesc taxa. Este legala aceasta taxa? Cum as putea sa ma apar in instanta fiindca oricum NU VREAU sa platesc ceva de ... (vezi toată discuția)