Doresc un sfat in legatura cu urmatorul subiect:
Am chemat in judecata Comisiile de fond funciar din doua judete pentru a fi obligate sa ma puna in posesie cu suprafata de 1 ha teren arabil motivat de faptul ca in comuna unde se afla vechiul amplasament nu mai erau rezerve de teren, imprejurare in care am cerut ca punerea in posesie sa se faca in judetul invecinat intr-o comuna unde exista un amplasament liber, pe care il detinusem anterior timp de 18 ani.
Actiunea a fost respinsa de judecatorie si am fost obligat la cheltuileli de judecata, reprezentand onorariu avocat in cuantum de 5000 lei. Avocatul a fost angajat de comisia locala din judetul vecin. S-a prezentat doar la doua termene de judecata si a sustinut respingerea actiunii pe ideia ca legea nu permite reconstituirea dreptului de prorpietate prin transeferul de terenuri dintr-o loclalitate in alta. Solicitarea mea a fost intemeiata pe dispozitiile art. unic din Legea 67/2010, potrivit caruia persoanele inscrise la despagubiri, nu mai primesc despagubiri de la stat , ci teren in orice alta localitate.
Nu vreau sa intru in chestiuni de fond. Problema este a onorariului. Comisia locala are consilier juridic insa acesta a preferat sa nu se deplaseze la judecatoria din judetul vecin si a aranjat ca acea comisie sa fie reprezentata de un avocat, o cunostina de a sa. Din cate stiu, comisiile locale de fond funciar nu au buget propriu de cheltuileli si nu stiu din ce fonduri a platit avocatul. Pe de alta parte, onorariuyl 5000 lei pentru sustinerea respingerii unei actiuni de punere in posesie cu 1,00 ha , in conditiile in care avocatul s-a prezentat doar la doua termene, fara ca el sa fi facut intampinarea, il consider exagerat , mai ales ca valoarea unui ha teren arabil extravilan este in jur de 2000 lei.
Daca cineva im i poate da un sfat in legatura cu "contracararea" acestui onorariu, ii multumesc anticipat.
puteti formula o cererere in temeiul art 274 alin3 c.pr.civ. care prevede ca judecatorii pot micsora onorariile avocatilor.....
in general nu prea aveti multe sanse , intrucat piata serviciilor de avocatura se considera o piata libera, care nu poate fi limitata de judecatori, in plus nu exista un tabel cu onorarii minimale sau maximale ca la executorii judecatoresti.....
Dar puteti incerca!
Mult noroc!
Multumesc. Piata serviciilor de avocatura este libera.X-( Cat de libera ? In statutul profesiei de avocat sunt criterii pentru stabilirea cuantumului onorariului.#-o Curtea Europeana a statuat in mod constant ca onorariile trebuie sa fie rezonabile, tinand seama de valoarea litigiului si culpa partii cazute in pretentii.:(( Statul roman nu m-a pus in posesie cu 1 ha teren arabil extravilan si pentru asta l-am chemat in judecata prin comisiile de fond funciar. Comisia - in calitate de parat - isi angajeaza avocat desi legea spune ca este reprezentata legal de primar sau prin mandat conventional de catre unul din consilieri, nefiind obligatorie reprezentarea prin avocat. Mi se pare ca e o situatie asemenatoare cu situatia in care chiriasul aduca imbunatatiri de infrumusetare a imobilului, fara sa fie necesare si fara acordul locatorului si in final petinde sa fei despagubit;)
Imprejurarea ca instanta nu poate sa cenzureze relatia avocat-client nu inseamna ca nu poate limita onorariile absurd de mari. Cu alte cuvinte, eu pot stabili cu clientul meu orice onorariu doresc insa partea adversa poate fi obligata numai la plata unor sume rezonabil de mari. Am pe undeva o speta bine argumentata in acest sens (e relativ recenta, nu din anii 60) si cred ca instanta a avut dreptate.