avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot folosi fondul de rulment la reparatii capitale ??
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot folosi fondul de rulment la reparatii capitale ??

Buna ziua .Ma poate ajuta cineva referitor la fondul de rulment .?? Pot scoate din fondul de rulment bani sa repar subsolul blocului ??Stiu problema cu reuperarea in urmatoarea luna . Dar daca nu poate sa imi achite urmatoarea luna ?? adica imi achita dar in 2-3 luni.
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 14:08, 4 Februarie 2011
Puteti sa faceti lucrul acesta daca aveti acceptul comitetului executiv si cu conditia ca in evidenta sa completati suma la loc, pe masura ce faceti incasarile.
Cheltuielile privind reparatia le puneti pe liste, fie suma intreaga, fie in rate, ca sa puteti sa le recuperati si sa completati fondul de rulment.
Nu conteaza in cate luni faceti acest lucru, daca reparatia necesita urgenta.
Scuze.Reparatiile se platesc din Fondul de reparati constituit pe asociatie.Vezi art.45 din Legea nr.230/2007.Din Fondul de rulment se platesc numai cheltuielile curente. Citeste cu mare atentie art.24 din H.G. nr.1588/2007. Sincer Va propun daca va ocupati de asociatie sa mai puneti mana si pe cate o carte si studiati putin.O asociatie nu se conduce pe auzite si pe informati fluturate pe unele forumuri.De aceea sunt atatia reclamati pe internet la adresa asociatiilor.Punctul meu de vedere personal daca nu va pricepeti la administratie mai bine mergeti la pescuit si lasati pe profesionisti sa lucreze in locul D.vstre.
Cred ca ne incurcam un pic in termeni ca "fond", "cont", "casa", "disponibil"...
Asociatia evidentiaza separat, in registre, pe fise individuale... fondul de rulment, de reparatii, de penalizari, cotele de intretinere lunare...
Dar sumele incasate efectiv de la proprietari, indiferent pentru ce sunt incasate, se pastreaza in casierie (si este o suma egala permanent cu soldul din registrul de casa), sau se pastreaza in banca (unde soldul din extrasul de cont arata oricand ce sume avem acolo).
Atunci cand trebuie sa platim o factura la apa, de exemplu, facem plata din casa sau din banca, clar, concret si nu din vreun fond (de rulment, de reparatii, de penalizari, alte fonduri). Din casa sau banca se scad sumele achitate.
Atunci cand platim pentru remedierea unei avarii, la fel platim urgent din casa sau banca si nu dintr-un anumit fond pe care poate nu-l avem nici pe hartie. Iar aceasta cheltuiala se repartizeaza pe urmatoarea lista de plata, se incaseaza banii, care intra trepatat in casa sau banca, pentru ca acolo intra orice incasare.
Nu avem treaba cu fondurile asociatiei atunci cand platim ceva, ci cu trezoreria asociatiei care este reflectata in banca si casa.

Cand planificam o reparatie din timp, conform deciziei comitetului sau hotararii adunarii generale, stabilim ca incepand cu luna XX incepem sa adunam bani si-i inregistram, pe masura ce-i incasam. Unde-i inregistram? In registrul de casa conform chitantelor sau in contul bancar pentru cei care platesc prin banca. In paralel cu aceasta operatie primara (facuta de casier), contabilul (administratorul) evidentiaza aceste sume in registrul fondului de reparatii unde fiecare proprietar are foaia lui.
Cand se face o plata, se face din casa sau banca si nu din fond.
Fondul de reparatii adunat in evidenta fiecarui proprietar se diminuiaza, scade cu valoarea cotei din reparatie ce a fost repartizata pe fiecare apartament, indiferent ca s-a facut plata sau nu. Cei care au suficienti bani in aceste fonduri acoprera suma repartizata sau mai raman cu ceva in fond. Cei care nu au deloc sau nu au suficient fond de reparatii, vor figura cu restante la reparatii (suma in rosu sau cu minus in evidenta din registru). Sigur ca acestia si pe lista de plata afisata vor figura cu restante la reparatii.
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
Adriantot, moderator
Mda, banuiesc ca in cazul lor nu au fond de reparatii, iar fondul de rulment il tin la banca in cont sau depozit. Cred ca la asta se refera cand a intrebat despre folosirea fondului de rulment.
Va multumesc foarte mult pentru lamuriri.Da am fondu de rulment in banca , am si fond de reparatii dar foarte mic ca suma si am nevoie sa fac o reparatie la o sacara de bloc unde depaseste fondul de reparatii. fondul de rulment il tin de vri,un an in cont bancar fara sa fac nimic cu el .Acum am inteles cum sta treaba .Inca o data mi de multumiri.!!

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Ce contine pasivul si activul care se depune la primarie carmennecula carmennecula Sunt foarte multe pareri de cum se intocmeste activul si pasivul intr-o asociatie de proprietari, de aceea, cer parerea unui specialist in care sa-mi explice ... (vezi toată discuția)