avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot folosi fondul de rulment la reparatii capitale ??
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot folosi fondul de rulment la reparatii capitale ??

Buna ziua .Ma poate ajuta cineva referitor la fondul de rulment .?? Pot scoate din fondul de rulment bani sa repar subsolul blocului ??Stiu problema cu reuperarea in urmatoarea luna . Dar daca nu poate sa imi achite urmatoarea luna ?? adica imi achita dar in 2-3 luni.
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 14:08, 4 Februarie 2011
Acum ca ne-ati spus ca tineti fondul de rulment in banca de vreun an fara sa faceti plati din el, spunetine paote intatam si noi ceva nou, din ce bani platiti facturile?
In luna ianuariei, de exemplu, ca tot s-a incheiat, de unde ati platit facturile venite la asociatie la sfarsitul lunii decembrie si inceputul lunii ianuarie? Fara sa umblati la fondul de rulment cum ati platit facturile, salariile, materialele de curatenie?
Ati lasat restante la furnizori, neachitand facturile decat dupa incasarea cotelor de la proprietari?
La modul firesc in cursul lunii ianuarie se consuma, se fac cheltuieli iar la sfarsitul lunii apar si facturile. Administratorul afiseaza lista pentru ianuarie pe 15-20 februarie si inacseaza banii in urmatoarea luna sau in mai multe luni de la restantieri. Ori facturile pentru ianuarie au termen de plata 15 februarie. Cum le achitati fara a umbla la banii din banca de care spuneti ca ar fi "fond de rulment", in traducere insemnand fond de rulaj, de miscare!?
Pot sa va raspund eu in locul lui @iulian odob, desi am mai facut-o odata demult, dar poate s-a uitat. E posibil ca unele aspecte sa nu se potriveasca, dar va raspund cum se poate sa ai si facturile platite si FR in banca (in depozit chiar, ceea ce presupune ca nu umbli la el tot timpul).

Conditia este sa nu ai restantieri prea multi sau restante istorice prea mari.

1. Fondul de rulment este alimentat, pe langa sumele normal stabilite datorate de toti proprietarii, in permanenta dupa un algoritm un pic mai sofisticat din partea acelora care sunt "restantieri de profesie", ca fond de asigurare pentru acoperirea restantelor personale, pana cand FR al lor ajunge sa acopere restanta (deci pentru unii dintre ei aproape niciodata, luand in considerare valoarea restantelor si faptul ca cota lunara la FR este de 5 lei).
Rezultatul este ca FR se alimenteaza lunar cu o suma, nu prea mare, dar se face permanent si in decurs de un an se pot aduna sume considerabile la soldul FR.

2. Listele cu cotele de intretinere se afiseaza imediat de cum apare ultima factura, lista de intretinere incepand sa fie pregatita si populata cu date imediat dupa afisarea precedentei.
Facturile care sunt puse pe aceasta lista, spun in principiu, sunt consumuri trecute care au scadenta la 15 zile de la emiterea facturii + 30 zile gratie de plata.
Deci exista timp suficient, ceva peste 1 luna de zile, sa fie incasate de la locatari si platite.
Nu mai vorbesc de faptul ca ajungi sa pui urmatoarea lista de intretinere la avizier si scadenta de gratie la unele facturi din acea lista de care vorbeam nu a expirat. Deci se poate incasa si plati factura chiar si din restantele urmatoarei liste de intretinere.

Se poate, numai ca trebuie sa te organizezi un pic cu platile facturilor, sa ai un grafic bine pus la punct pentru plati si sa impingi plata facturilor pana aproape de scadenta de gratie ( a doua scadenta a facturii) si bineinteles sa nu fii apasat de restante mari si istorice greu de recuperat.

Si daca FR in unele perioade din an este indestulator, astfel incat sa nu fii nevoit sa iei din el ca sa platesti facturile curente sau sa iei o suma oarecare, totusi iti ramane in mod sistematic o suma, apoi acea suma o poti prezerva intr-un depozit bancar. Aici e de vazut si facut.

Dar la o asemenea organizare e greu de crezut ca cei care decid, conducerea asociatiei, sa nu infiinteze si sa dispuna alimentarea permanenta si a unui fond de reparatii cu sume cat de mici, ca sa nu nemultumeasca proprietarii, dar permanent si astfel se ajunge sa se stranga bani si in acel fond de reparatii.
Asociatia unde sunt , e infiintata de aproximativ 2 ani, iar gaze si apa calda momentan nu avem la noi in oras. Apa rece se factureaza direct pe persoana in urma a ceia ce raportam noi ca si consum pe proprietar.Cheltuielile administrative se platesc prin cotizatie lunara stabilita de adunarea generala la care am si un fond de reparatii dar micut .Incasarile care le fac in luna imi ajung pentru toate cheltuielile facute de asociatie inclusiv pentru plata salariilor.Dar acum vreau sa ma folosesc de fondul de rulment pentru a face reparatii la coloana de apa si scurgere a unei scari de bloc.
"
LEGILE SUNT FACUTE PENTRU-CA SE INCALCA LEGILE "
Si noi am folosit fondul de rulment pentru izolarea acoperisului dupa care s-a complectat in fiecare luna banii la loc si nu a fost nici o problema .
Treaba este sa aveti confortul dorit .
Faceti sedinta de bloc si le explicati ce-a ce doriti si daca sunt de acord apucativa de traba .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Ce contine pasivul si activul care se depune la primarie carmennecula carmennecula Sunt foarte multe pareri de cum se intocmeste activul si pasivul intr-o asociatie de proprietari, de aceea, cer parerea unui specialist in care sa-mi explice ... (vezi toată discuția)