avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident, cat pot platii daune morale?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident, cat pot platii daune morale?

Buna Ziua,
In urma cu o luna jumatate am avut un accident nefericit in care eu am fost vinovat, neacordare prioritate deoarece persoana vatamata nu a purtat centura s-a lovit usor si si-a scos CML cu 12 zile spitalizare ,2 zile in spital si restul acasa.
Fiind elev nu am putut sa ma impac cu vatamatul din lipsa banilor si astfel Politia mi-a spus ca inainteaza dosarul in instanta pe baza CML-ului si a plangerii vatamatului deci Dosarul ajunge sigur in instanta acum, va rog daca se poate sa imi raspundeti si mie la urmatoarele nelamuriri:
1) Cheltuielile de judecata, spitalizarea, pagube materiale etc. sunt acoperite 100% de asigurator?

2) Daunele morale ma gandesc ca eu trebuie sa le platesc cam la cat se poate ajunge raportat la 12 zile spitalizare (zgarieturi, mici vanatai).

3) In urma dosarului banuiesc ca o sa imi dea 1-2 luni cu suspendare dupa asta imi pot recapata permisul?

4) Cat timp o sa am cazierul patat?

Sunt elev nu am asupra mea nimic si este prima mea fapta.
Va multumesc si va doresc Numai Bine!
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 23:24, 2 Februarie 2011
1. daca aveai RCA, da.
2. daunele morale nu se calculeaza strict in functie de spitalizare ci de suferinta indusa. ei vor cere bani iar instanta va dispune;
3.fiind dosar penal se va finaliza cu o pedeapsa penala - amenda penala sau inchisoare (in general, cu suspendarea executarii);

o recomandare - angajeaza un avocat care sa te ajute sa scapi cu cea mai mica pedeapsa posibila, mai ales ca exista si culpa victimei (nu avea centura de siguranta) in producerea ranilor.
1) Am RCA deci, am scapat de toate cheltuielile chiar si de Daune morale:D am gasit undeva postat ca acopera si daunele morale RCA-ul, asa este?
3)amenda penala sau inchisoarea este cam aceeasi, ambele se trec in cazier? este mai bine sa scap cu amenda penala?

Avocat sigur o sa angajez pentru ca o sa merg in instanta vroiam sa stiu mai dinainte la ce sa ma astept aici am observat din ce am citit ca sunteti experti avocatul pe care il angajez nu se stie daca o sa le stie pe toate.

Eu: Nu am fost atent si nu am observat intersectia prin care am trecut fara sa dau prioritate provocand un accident cu vatamari corporale.

Victima: Circula cu viteza mare peste limita legala, M-a observat ca intru in intersectie fara sa ma asigur si nu a franat absolut deloc, Nu a purtat centura si in urma impactului a cazut din masina deoarece usa acestuia era defecta probabil daca purta centura nu avea nici macar o zgarietura.

In consecinta pot scapa cu o pedeapsa mai blanda? va rog sa ma linistiti ca este foarte stresant sa te gandesti la ce este mai rau.
Iti multumesc pentru raspuns matahachiro si iti doresc numai bine!
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
Ionut_92, utilizator
Circumstantele pe care le relatati privind eventuala vinovatie a victimei, nu pot fi valorificate decat prin contestarea p.v. de accident, prin care s-a constatat numai vinovatia dv.Daca ati fi contestat p.v. in termen, ati fi putut sa dovediti/obtineti o culpa comuna, cu toate consecintele de rigoare .Acum nu va mai ramane mare lucru de obtinut decat o eventuala compasiune.
Material sunteti acoperit 100/100 de RCA.Ramane sa va luptati numai pentru o eventuala "clementa penala" din partea instantei!
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
nucu$, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns ai facut "lumina" mare in ochii mei, va mai deranjez cu 2 lucruri marunte.
-Politia poate inainta dosarul direct Instantei sau trebuie neaparat sa treaca pe la Parchet?
-Sa zicem ca o sa imi dea o amenda penala care va aparea in cazier peste cat timp mi se reabiliteaza cazierul si ce trebuie sa fac eu in acest caz?

Iti multumesc mult nucu$ Numai Bine!
De platit nu vei plati nimic pt ca dispui de polita RCA care va acoperi toate cheltuielile. In ce priveste sanctiunea au fost si cazuri mai grave care s-au soldat cu amenda penala sau condamnare cu suspendare. Nu vad de ce ai putea lua mai mult atata timp cat nu a murit nimeni iar ranile sun minore. Un avocat bun va sti ce trebuie sa faca sa te scoata din necaz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa-consecinte? daniel2010 daniel2010 Buna seara,am urmatoarea problema: am lovit o persoana pe trecerea de pietoni destul de tare,si a suferit rani care necesita spitalizare (arcada ... (vezi toată discuția)
Litigiu penal - hotarare pronuntata pe fondul cauzei, cale de atac Ionut_92 Ionut_92 Buna Ziua, In urma cu 10 luni am provocat un accident soldat cu vatamarea unei persoane (12-14 zile ingrijiri), nu am oprit la STOP. Nu m-am inteles cu ... (vezi toată discuția)
Accident cu vatamari corporale Ionut_92 Ionut_92 Salut, In urma cu 4 saptamani am avut un accident in care nu am acordat prioritate deci, vinovat fara prezumtii persoana vatamata si-a facut CML si i s-au ... (vezi toată discuția)