1) Intr-un proces de partaj de bunuri imobile intre doi fosti soti, fostul sot a solicitat si partajarea unui bun obtinut de mine la un an dupa desfacerea casatoriei. Ce articole pot invoca in apararea bunului obtinut de mine?Stiu explicatia dar nu si legislatia.
2) Pentru concluziile scrise care trebuie depuse la fond, se pot depune adeverinte de venit si extrase de cont care sa certifice existenta banilor pentru plata sultei?
Multumesc tuturor specialistilor care au rabdarea si bunavointa de a ne ajuta cu raspunsuri la intrebari!
La prima vedere pare destul de simplu. Bunurile dobandite de oricare dintre soti dupa desfacerea casatoriei sunt bunuri proprii, nefacand parte din bunurile comune asa cum le definste art.30 din C.fam. Pentru a fi bunuri comune trebuie indeplinite cumulativ doua conditii: 1.bunul sa fie dobandit de oricare dintre soti in timpul casatoriei 2. nu face parte dn bunurile pe care legea le considera bunuri proprii.
In cazut de fata nu ne aflam in prezenta unui bun dobandit in timpul casatoriei deci nu este bun comun.
In cazul in care cei doi au divortat dar au convietuit impreuna ne aflam intr-o alta situatie.( eventual partaj de coachizitie).
La cea ce a doua intrebare....nici nu incurca dar nici nu ajuta.Instanta isi formeaza convingerea in ceea ce priveste atribuirea pe baza altor criterii nicidecum solvabilitatea pentru plata sultei. Oricum se pot depune.
Daca aveti un tratat de dreptul familiei de Ion Filipescu gasiti un capitol care se intituleaza - Bunurile dobandite de concubini-.
In preactica se numeste partaj de coachizitie dar se aplica regulile de la proprietatea pe cote parti. Tot in acest tratat se mentioneaza ca, in cazul concubinilor, bunurile devin proprietatea comuna pe cote parti pentru fiecare in proportia in care a contribuit la achizitionarea lor, indiferent pe numele caruia s-a facut actul de v/c, iar dovada cu martori este admisibila pt.a se dovedi contributia.