avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj coachizitie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj coachizitie

X si Y, in calitate de concubini, pe data de 01.06.2008 contracteaza un imprumut in banca in valoare de 20000 lei, pe 20 de ani, insa pe contractul de imprumut apare numai X.
Pe data de 01.08.2008 (la 2 luni de la data imprumutului), X se casatoreste cu Y, iar banii din imprumut 1/2 sunt investiti in nunta, iar restul in renovarea unui bun propriu al lui Y.
Pe 01.12.2008 (la 4 luni de la nunta), Y introduce actiunea de divort impotriva lui X, actiune care este inca pe rolul instantei de fond.
Arat ca de la data contractarii imprumutului, numai lui X (cum este si firesc) i se retin rate din salariu pentru banca, imprumutul urmand a se finaliza peste aproape 20 de ani.
Ce posibilitati juridice are X impotriva lui Y pentru a-si recupera macar 1/2 din suma imprumutata la care se adauga si dobanda bancii?
Un eventual partaj in coachizitie,in care Y sa fie obligat la 1/2 din ratele achitate pana in prezent si de asemenea sa fie obligat sa suporte si 1/2 din imprumutul ramas de achitat (suma restanta + dobanzi bancare)si care sa fie temeiul de drept?
Daca sugerati a altfel de actiune, astept sugestiile dvs.
Cel mai recent răspuns: Purice Ovidiu , Avocat 19:00, 13 Iulie 2010
Buna ziua,

in ce priveste banii investiti in bunul propriu al lui Y, in mod cert suntem in fata unei creante care ar putea sa fie recuperata daca exista probe.

av. Boncu
costiboncu a scris:

Buna ziua,
in ce priveste banii investiti in bunul propriu al lui Y, in mod cert suntem in fata unei creante care ar putea sa fie recuperata daca exista probe.

av. Boncu

Sa inteleg ca indicati o actiune in pretentii in baza imbogatirii fara justa cauza?
M-ar interesa daca se poate invoca un partaj in coachizitie pentru a scapa de taxa de timbru la valoare.
In plus, as vrea ca Y sa fie obligat sa suporte 1/2 din ratele la imprumut pe care X deja le-a platit singura dar si pentru viitor pentru 1/2 din ratele pana la achitarea integrala a imprumutului? Ce sfaturi juridice dati?
Exista totusi institutia juridica a partajului in coachizitie?
Este cazul in care doi concubini pun impreuna bani si construiesc un imobil insa in acte apare numai unul.
Stiu ca cel care nu apare in acte poate introduce impotriva celuilalt o actiune in pretentii insa aceasta presupune timbraj.
M-ar interesa daca poate sa introduca o actiune bazata pe un temei asimilat actiunii de partaj
Buna ziua,

nu exista un temei legal care sa permita asa ceva. Eu unul nu am gasit un asemenea text de lege.
Nu este totusi o cauza fara iesire.
Cum toate actele juridice trebuie interpretate in functie de vointa reala a partilor, eu as incerca un proces in care sa fac dovada ca vointa partilor a fost sa dobandeasca impreuna un anumit bun.
In ce priveste plata taxei de timbru, aici lucrurile sunt clare. Nu am text de lege ca la partaj, asa ca veti timbra la valoare.
Merita incercat. Va fi un dosar frumos.

avocat Boncu
"eu as incerca un proces in care sa fac dovada ca vointa partilor a fost sa dobandeasca impreuna un anumit bun"
Din cele scrise de dvs. puteti fi mai clar: ce fel de actiune si despre ce temei de drept ar fi vorba?
Intr-adevar este buna ideea dvs. dar pana sa fac dovada, mai intai trebuie sa ma hotarasc ce actiune formulez (inclusiv temei de drept).
Astept sugestiile dvs.

b]costiboncu a scris:

Buna ziua,

nu exista un temei legal care sa permita asa ceva. Eu unul nu am gasit un asemenea text de lege.
Nu este totusi o cauza fara iesire.
Cum toate actele juridice trebuie interpretate in functie de vointa reala a partilor, eu as incerca un proces in care sa fac dovada ca vointa partilor a fost sa dobandeasca impreuna un anumit bun.
In ce priveste plata taxei de timbru, aici lucrurile sunt clare. Nu am text de lege ca la partaj, asa ca veti timbra la valoare.
Merita incercat. Va fi un dosar frumos.

avocat Boncu

Alte discuții în legătură

Bună ziua după o relație de concubinaj de 2 ani de zile, se ... Alinaaa00003 Alinaaa00003 Bună ziua După o relație de concubinaj de 2 ani de zile, se poate cere partaj? (Chiar dacă acesta are un teren in jur de 1000mp )? Exista câștig in ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj lylo lylo Buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste explicatii pe tema unui partaj destul de complicat. X si Y se casatoresc si se muta impreuna la parintii lui ... (vezi toată discuția)
Concubinajul cab av PIRSAN  SILVIA cab av PIRSAN SILVIA tot se vorbeste despre faptul ca in cazul in care convietuiesti cu cineva minim 5 ani,bunurile achizitionate pot fi considerate ca bunuri comune,indiferent pe ... (vezi toată discuția)