avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cerere pentru acordarea pensiei de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cerere pentru acordarea pensiei de intretinere

Buna ziua /
Am si eu o intrebare - cum trebuie sa procedez,s-au mai bine zis ce tip de cerere trebuie sa faca fiica mea pentru acordarea pensiei de intretinere si dupa implinirea varstei de 18 ani , deoarece inca mai studiaza si probabil inca cativa ani de acum incolo? Va multumesc anticipat. O zi buna sa aveti in continuare.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:31, 1 Februarie 2011
Mergeti la judecatorie cu o adeverinta de la scoala in care sa doveseasca ca fata continua studiile si o atasati la dosar.
In caz de tatal doreste sistarea pensiei alimentare ,trebuie sa faceti o intampinare pe numele fetei pt ca ea este majora si deasemenea cu adeverinta sa dovedeasca ca isi continua studiile.
Este obligat sa ii plateasca pensia alimentara pana la varsta de 25 daca fata urmeaza orice forma de invatamant acreditata de stat.
Am indoieli daca e la FR.
De la implinirea varstei de 18 ani , fiica majora poate sesiza judecatoria in a carei raza teritoriala se regaseste domiciliul sau.( in materie de pensie de intretinere exista o competenta teritoriala alternativa, reclamantul putand opta pentru a sesiza instanta in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau sau pe cea in a carei raza teritoriala se afla domiciliul paratului).

(actiunea va fi respinsa ca inadmisibila, pentru lipsa calitatii procesuale active , daca unul dintre parinti investe instanta de judecata ).

Nu trebuie platita nicio taxa judiciara de timbru.
Daca este dovedita starea de nevoie in care se afla creditorul obligatiei de intretinere, care studieaza , pensia de intretinere poate fi acordata, atingand plafonul maximal stabilit de Codul familiei ( in speta, 25 % din venitul net realizat, ce prezinta caracter de continuitate , insa nu mai putin de 150 lei, in perioada in care nu va fi prestata nicio activitate profesionala ).

Pensia de intretinere va trebui platita pana la implinirea varstei de 26 de ani, daca veti studia , indiferent de forma de invatamant ( in ceea ce priveste studiile la ID sau FR , practica judiciara este neunitara).

Hotararea judecatoreasca este executorie de drept, atacabila cu recurs in termen de 15 zile.
Poprirea asupra veniturilor este infiintata de catre instanta de judecata, fin oficiu.

Succes.

;)
Actiune avand ca obiect "stabilire pensie de intretinere"-fiica dvs in calitatea de reclamanta si tatal in calitate de parat.
In cadrul actiunii fiica dvs. va trebui sa dovedeasca ca se afla in continuarea studiilor, sens in care va depune adeverinta emisa de catre institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere sorraine sorraine Pe hotararea de divort scrie ca se va acorda pana la implinirea varstei de 18 ani. Baiatul meu este in clasa a XI a si are 18 ani. Ce anume trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ValentinaGe ValentinaGe Fica mea a implinit 18 ani in luna februarie , dar ea inca este eleva la liceu in clasa a XII -a . Luna februarie a fost ultima in care a mai primit pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere razvan38 razvan38 Buna ziua. Situatia se prezinta in felul urmator : sunt divortat si am primit la divort copilul spre crestere. Luna asta fata implineste 18 ani si pleaca la ... (vezi toată discuția)