avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj dupa CFP?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj dupa CFP?

Buna ziua. Voi incerca sa fiu cat mai precisa cu problema mea.
Am avut un litigiu pt neplata postnatal cu angajatorul (expus in alt topic), iar de o luna am terminat CCC. Pe ultimele zile din decembrie 2010 apar absenta nemotivat, iar la sfarsitul lunii ianuarie am fost chemata la comisia disciplinara. Am avut o discutie destul de amiabila, fiind sfatuita inca o data sa imi dau demisia, ca nu mai putem colabora. Eu am spus sa lasam fiecare de la noi si sa ma dea in somaj. A fost de acord, spre surprinderea mea.
Insa e o alta problema: vrea sa ma treaca in pontaj si pe ianuarie in CFS sau nemotivata, ca sa nu mai plateasca dupa mine contributiile. Mie imi e indiferent, insa asa stiu ca nu pot lua somaj. Stiu de cele 20 zile de preaviz si stiu ca nu pot fi in CFS.
As vrea sa stiu daca se poate face ceva in acest sens, daca este o modalitate de inscriere in pontaj care sa nu il afecteze financiar si ca eu sa pot beneficia de somaj. Nu pot renunta la preaviz?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:24, 1 Februarie 2011
1. Nu exista o solutie in care angajatorul sa nu plateasca si totusi sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
2. Nu va poate trece in CFP fara o cerere din partea dvs.
3. Conform Codului muncii, art.38, salaritul nu poate renunta la un drept prevazut prin lege.
4. Daca aveti probleme cu angajatorul sesizati ITM.
Sincer, nu mai am putere sa lupt cu ei, o fac de cand am nascut, respectiv de 2 ani. Inca nu am terminat primul proces, sa mai incep un conflict e inutil. Ar fi fost o solutie buna sa pot beneficia de somaj, pentru moment ar fi ok, pt ca nu am cu cine sa las copilul.
Daca totusi ar fi vorba de somaj, in adeverinta nu se trece luna cu CFS, nu? Dar cea in care am zile cu absente nemotivate? Eu in 24 dec. am terminat CCC, in 25 dec. au redeschis CIM, iar din 27 dec pana in 31 dec sunt nemotivata. Pe adeverinta va aparea luna dec. 2010, sau numai 12 luni dinaintea intrarii in CCC?
Ar fi bine sa mergeti la Agentia de Somaj sa intrebati daca va accepta o asemenea adeverinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie Coakza Coakza Buna ziua. In contractul pe care l-am semnat la angajare scrie ca trebuie sa stau 20 de zile lucratoare in preaviz, lucrez 6 ore pe zi de luni pana vineri ... (vezi toată discuția)
Reluare activitate dupa concediu crestere copil irinalucaci irinalucaci Buna. Momentan sunt in concediu crestere copil si pe data de 28 Dec 2012 ar trebui sa reincep activitatea ( mentionez faptul ca in momentul intrarii in ... (vezi toată discuția)
Desfiintare loc de munca flori9 flori9 Buna ziua, Am o nelamurire in ceea ce priveste chemarea din CFP a uni angajat pt acordarea preavizului de 20 de zile, dupa care i se va desfiinta postul. ... (vezi toată discuția)