avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... H.C.M. 308/1953
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

H.C.M. 308/1953

Buna seara,
Tatal meu a "cedat"conform actului mai sus mentionat o suprafata de 15 ha teren arabil. Partea mai putin placuta este ca nu am aflat de el decat dupa ce a expirat termenul legilor speciale de retrocedare.
Am inteles ca trebuie sa fac actiune pe drept civil. Poate cineva sa ma lamureasca daca este posibila aceasta actiune, si daca voi supusa la plata taxei de timbru.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mobexport , utilizator 23:44, 26 Iunie 2012
Daca nu v-ati adresat in termenele legale prevazute de Legea 18/1991, legea 169/1997, sau 247/2005, din pacate nu mai puteti face nimic.Parerea mea este sa nu mai cheltuiti bani.
Deci dreptul de proprietate poate fi inlaturat de un termen al unor legi speciale ?
Pe Dreapt Civil nu poate fi reconstituit dreptul de proprietate ?
Mai ales ca nu a primit nici un fel de despagubiri ?
Din pacate, principiul de drept aplicabil in Romanie este ca "specialul deroga de la general", in sensul ca daca o problema este reglementata de o lege generala cat si de o lege speciala, se va aplica legea speciala (in speta legile fondului funciar sunt aplicabile inaintea Codului civil). In teorie, se poate formula o actiune in revendicare imobiliara, pe baza Codului Civil, insa sansele in instanta, mai ales ca nu ati avut cerere depusa in termen pe vreuna din legile fondului funciar, sunt foarte mici, iar costurile ridicate...:(
Termenul de depunere al cererii stabilit de L18/91 a fost de 31 decembrie 1998.
Noi am intrat in posesia documentului care atesta aceasta cedare in 2001!
Cum puteam sa fac cerere in 98 cand certificarea ca acest teren a fost cedat, am primit-o din partea autoritatilor in 2001 ?
Iar acest teren fiind arabil, nu face obiectul L10/2001, iar Legea1/2000 nu prevede alte termene ? Nici macar in termenul de 90 de zile prevazut de Legea169/1997
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
Maria - Amelia Ionescu, Mediator
Buna seara,
Va rog frumos, as dori un raspuns urgent la urmatoarea intrebare. Bunica mea detine un imobil de la tatal ei, iar tatal ei l-a primit prin Decretul nr.444/ 1953 si a H.C.M. 444/1953 de la Ministerul Agriculturii si Siviculturii, iar acum 2 ani un mostenitor a celui care ia fost luat pamantul a dat-o in judecata pe bunica ca isi vrea pamantul inapoi, bunica e batrana si nu prea stie ea cum e cu legile si isi cam bate joc de ea acest domn, aduce tot timpul experti si o tot cheama pe la politie. Tin sa precizez ca bunica detine un act de propritate, din 1953, de cand l-a primit, si atunci cand l-a primit tatal ei acest pamant era cu iarba si copaci iar acum se afla casa si toata gospodaria bunicii, construite de ea. As dori sa stiu unde sa apelez sau ce trebuie sa fac? Va multumesc

Alte discuții în legătură

Decretul 444/1953 si h.c.m 444/1953 elena88M elena88M Buna seara, Va rog frumos, as dori un raspuns urgent la urmatoarea intrebare. Bunica mea detine un imobil de la tatal ei, iar tatal ei l-a primit prin ... (vezi toată discuția)
Stabilire calitate de mostenitor de catre comisii comunale, comisii judetene si judecatorii in raza carora este situat terenul abogado49 abogado49 In per. comunista (aproape o jumatate de secol), nu s-au intocmit acte succesorale asupra unor bunuri scoase din circuitul civil (terenuri, cladiri). Ar fi ... (vezi toată discuția)
Hotararea 3522/1953 PetrescuAnca PetrescuAnca [b] TATAL MEU A FOST IMPROPRIETARIT IN BAZA DECRETULUI NR 444/1953 SI A HOTARARII CONSILIULUI DE MINISTRI NR 3522/1953 IN MOD GRATUIT SI LIBER DE ORICE ... (vezi toată discuția)