Buna ziua, as dori sa imi dati anumite detali despre o mostenire dupa parinti si anume.
Suntem 3 surori, in 2009 a decedat tatal nostru iar in urma cu cateva luni mama,acum am dori sa facem sccesiunea, am inteles ca dupa tata pot face o succesiune la norariat iar dupa mama o prin instanta ca ar costa mai putin.
raspuns: cel mai ieftin si mai rapid este sa dezbateti succesiunea la notar, nu in instanta!
Presupunem ca am facut actele de mostenire,ca suntem 3 proprietari pe un teren de 800mp cu casa.
Eu nu vreau sa vand partea care imi revine nici acum si niciodata, dar unul din cumnati imi spune ca o sa mearga sa ma dea in judecata sa ma oblige sa vad sau sa imi ia intr-un fel sau altul partea mea de mostenire,
raspuns: cumnatul dvs nu are nici o calitate procesuala, incat sa aiba vreun drept de a va chema in judecata ptr imparteala succesiunii! Actiunea lui va putea fi respinsa din start de catre instanta!
mostenire care imi revine de drept ca sunt fiica legitima, Inteleg ca prin mostenire o sa imi revina unsfert din terenul aferent o camera din casa si obligatoriu drum la strada.
raspuns: daca sunteti 3 surori mostenitoare dupa ambii parinti decedati, atunci dv va revine o treime, si nu un sfert din mostenirea parintilor comuni.
INTREBARE- Poate sa faca in vreun fel asa incat sa imi pierd partea de mostenire sau sa fiu obligata sa vad??
Raspuns: nimeni nu va poate obliga sa vindeti daca nu doriti, insa poate sa se ceara imparteala mostenirii in cote indivize. daca acestea nu vor putea fi impartite atunci cel mai probabil ca se va trage la sorti cine va primi totul si sa plateasca sulte catre ceilalti mostenitori.
Va rog din suflet sa ma lamuriti ca nu stiu c sa mai cred, v-as ruga sa mai imi spuneti daca pot face succesiunea fara mine.
raspuns: daca va indrazni cineva sa faca succesiunea parintilor dvs fara dvs, adica fara sa va comunice faptul impartelii, dvs puteti oricand solicita anularea actelor de imparteala si readucerea bunurilor la masa succesorala pentru imparteala corecta intre toti mostenitorii.
VA MULTUMESC ANTICIPAT!
1.Atunci cand m-am referit la cumnatul meu, ma refeream de fapt la sora mea cea mica care este in viata, eu fiind mijlocie,
Raspuns: poftim?!... confundati cumnatul cu sora cea mica?!... daca cineva are de luat o decizie in privinta partii cuvenite acestei sore, atunci nu cumnatul dvs este cel care vreun drept, si nu are ce se amesteca in problema dvs si a sorei dvs. El nu are nici un drept asupra mostenirii parintilor dvs, si in plus rugati-l din partea noastra sa isi inceteze manipularile exercitate asupra sorei dvs in privinta mostenirii.
2.Banuiesc ca si anume cotele indivize, sunt stabilite de un expert, care hotareste care estepartea fiecareia.
Raspuns: cotele indivize sunt stabilite de lege, fiindca dvs si surorile dvs sunteti mostenitori legali, adica prin lege, aveti dreptul sa mosteniti in cote egale banuiesc ca de 1/3 daca sunteti 3 surori mostenitoare. Insa, in ce priveste imparteala intregii mase succesorale in 3 parti egale se poate face de comun acord intre toti mostenitorii direct la notar, sau daca sunt neintelegeri atunci veti putea oricare dintre voi sa apelati la instanta. Eu zic sa nu ajungeti acolo, fiindca acest lucru va duce la o ura si adevarat razboi in familie.
In instanta, se va numi un expert care va imparti el intreaga mostenire si va propune si modul de partajare, daca partile nu ajung la un consens. Nu este exclus sa se traga la sorti fiecare ce primeste.
3.As dori sa mai imi spuneti daca casa se imparte separat de teren si daca sunt obligate sa imi lase iesire la strada in cazul in care partea care imi revine mie o sa fie la jumatate de exemplu.
Se poate imparti casa fara teren, de exemplu A sa primeasca casa, B sa primeasca terenul, iar C bunurile gospodaresti, sau o alta modalitate ABC sa ramana in indiviziune fortata pe teren, iar A sa primeasca toata casa, iar B si C sa primeasca cate o sulta din partea lui A ptr cota de casa care li s-ar fi cuvenit, cota care se va exprima in lei. Vor trebui adusi experti totpo si experti de evaluare in constructii. Si-apoi sa te tii cu banii. Voi toti trei veti fi obligati sa suportati in solidar aceste cheltuieli cu expertizele si cu taxele judiciare, avocati etc.
4.Va rog sa imi explicat mai bine partea cu partile indivize, va dau mai multe detalii despre teren, suprafata este de 800 de metri, iar deschiderea este de 15 m, iar casa este in stil batranesc si este formata din 4 camere.
Raspuns: am inteles si fara detaliile privind caracteristicile mostenirii. In primul rand, ca sa fie clar pentru toata lumea : va trebui sa se cunoasca valoarea in lei sau euro a intregii mosteniri: a terenului de 800 mp, a casei batranesti, a bunurilor din casa ramase mostenire, a deschiderii de 15 m etc. Parerea mea ar fi, ca dup ce se cunoaste aceasta valoare, se va putea cunoaste in ce mod s-ar putea cel mai bine imparti. De exemplu: B poate primi toata mostenirea, si plateste lui A si C cate o sulta in cota de 2/3 din valoarea mostenirii. Mai sunt si alte modalitati, infinite, acestea insa mostenitorii va trebui sa le discute intre ei cum le-ar conveni cel mai bine, caci va spun, ca la instanta veti cheltui mai mult decat valoreaza insasi mostenirea. Pe langa bani si timp, si nervi, veti cheltui energie negativa, sanatatea dvs, si insasi fratia va fi distrusa.
Va multumesc!