dupa moartea tatalui meu mama mea a ramas majoritara prin lege pe casa acum dupa taxa de succesiune sa impartit casa si mama me avrea sa ma despagubeasca. Surorile mele au dat partea lor lu mama. Intrebarea mea este: Sunt obligata sa accept acea despagubire sau pot sami tin partea mea de casa ca fiind minoritara?
Nu sunteti obligata sa va videti partea din mostenire, insa mama dvs are posibilitatea sa se adreseze instantei de judecata solicitand iesirea din indiviziune.
Daca se poate partaja casa in natura, atunci veti primi, sa zicem, o camera sau asa ceva din casa, in raport de cota dvs. Daca nu, mama va fi obligata sa va achite sulta.
casa aceasta are 5 camere din care 3 presupun ca i revin mamei mele si retul de 2 ne revin noua adika eu si cele 2 surori ale mele cum o sa se imparta cele 2 cameri la trei surori? si inca o intrebare dupa parerea dumneavoastra de avocat expert care sunteti mai are vreun rost sa redeschid procesu?
Pana faceti partajul/iesirea din indiviziune, pe care intelegem ca nu o doriti, cotele sunt indivize, adica nu are mama 3 camere si dvs cu surorile 2, ci toate aveti cote indivize ale aceluiasi bun.
La iesirea din indiviziune co-indivizarul cu cota majoritara ( de obicei) ramane cu bunul si le plateste celorlalti sulte ( contravaloarea cotelor lor) daca imparteala nu se poate face in natura ( adica sa se imparta efectiv casa in doua parti, cum s-ar putea face de ex. cu un teren ).