avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Solutie pentru Iesirea din indiviziune a unui imobil - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Solutie pentru Iesirea din indiviziune a unui imobil - casa de locuit -

Buna Ziua,
Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta.
In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, impreuna cu cei 2 frati ai ei, a dobandit un imobil - casa de locuit, in cote de 1/3 fiecare. Acum, problema care intervine este urmatoarea: mama doreste sa-i doneze ( vanda ) daca este cazul, partea ei de mostenire fratelui meu.De asemenea si unul dintre cei doi frati doreste sa- i vanda partea ce-i revine, adica cota de 1/3 tot fratelui meu. Pot sa faca acest lucru mama si unul dintre cei doi frati fara sa ceara iesirea din indiviziune? ( dat fiind gradul de rudenie )
A doua intrebare, in cazul in care acest lucru ar fi posibil, poate fratele meu, care in viitor va avea un procent de 66% din casa sa-i ceara fratelui mamei pe cale judecatoreasca - iesirea din indiviziune - si astfel sa fie obligat cumva prin lege sa se hotarasca daca vrea sa ramana el cu imobilul in natura sa plateasca sulta fratelui meu sau, daca nu, legea sa-l oblige sa accepte sulta de la fratelui meu.Mentionez ca nici cand s-a dezbatut succesiune nu a fost chip sa se intelega cineva cu el. Nu a vrut nici sa-si vanda partea lui din mostenire catre mama si respectiv celalalt frate, nici sa fie el despagubit de catre ceilalti.
Cum ar putea fi soluitionata aceasta cauza?
Va multumesc mult si astept cu mult interes opiniile Dumneavoastra.
Cu stima,
Simona Cazanaru
Cel mai recent răspuns: Maria Cazanaru , utilizator 13:37, 11 Iunie 2009
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate ca mama dvs. sa vanda cota ei indiviza din aceasta mostenire unei terte persoane.
Precizare VORBIM DE O COTA INDIVIZA iar nu despre vanzarea unui drept individualizat.
Vanzarea unuei cote indivize este posibila cu preczarea ca tertul dobanditor isi asuma riscul ca la o eventuala iesire din indiviziune sa nu ii revina nimic din aceasta cota pe care o dobandeste.
Nu v-as recomanda insa aceasta solutie.
V-as recomanda sa introduceti o actiune de iesire din indiviiune.
La primul termen de judecata faceti o tranzactie partiala prin care cei doi frati renunta la cota lor in favoarea mamei dvs.
In acest fel mama dvs. va dobandi o cota majoritara.
Plecand de la aceasta premisa instanta va putea sa ii dea bunul in totalitate cu obligarea la plata unei sulte corespunzatoare.
In acest moment valorile imobilelor sunt scazute .. deci momentul este propice. Nu mai pierdeti timpul ...
Va multumesc foarte mult.
Acum m-am lamurit pe deplin.
Va urez o zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte? Rife Rife Buna ziua. Urmeaza sa facem succesuinea. O intrebare as avea: cim se imparte un imobil in caz ca decedatul are o sotie (casatoriti fiind de 35 de ani) si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire ... alinacosmina alinacosmina Buna ziua, Doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire la o mostenire. Este vorba de o casa cu suprafata de 14 ari, mostenirea este de la bunici ... (vezi toată discuția)