Am o proprietate (casa si curte) de 800mp. In CF in afara de mine mai apare un unchi cu o cota de 1/16, cota pe care a mostenit-o dupa bunicul meu.
in afara de el a mai mostenit si matusa mea aceeasi cota de 1/16.
matusa a murit, s-a dezbatut succesiunea si dupa ea au mostenit sotul si cei doi copii(unchiul si cei doi veri ai mei). proprietatea nu este intabulata, si impozitul il platesc eu p toata suprafata. Ce pot sa fac in mod legal ca sa intru in posesia cotelor celorlalti mostenitori? Trebuie sa le cumpar partea prin contract de vanzare -cumparare? Care sunt procedurile care trebuiesc urmate? Trebuie sa intabulez eu toata suprafata sau isi intabuleaza fiecare cand are timp si bani ?Cine hotareste unde ne intabulam fiecare partea? Daca nu sunt de acord sa-mi vanda partea lor, sau cer niste sume aberante?
Pentru a face un partaj trebuie mai intai sa faceti documentatia cadastrala sa inscrieti integul imobil, indiferent cine sunt proprietarii, apoi puteti sa mergeti la notar cu toate partile si actele pentru a face partajul. Daca partile nu vor la notar, puteti intra pe iesire din indiviziune in instanta , dar aveti la indemana si procedura medierii prin care incheiati un Acord de mediere, acord care va cuprinde toate aspectele legate de modul de impartire.
Dupa solutionarea lotizarii, a iesirii din indiviziune, fiecare parte isi va inscrie la rolul fiscal si in cartea funciara lotul sau.
In ceea ce priveste cedarea partilor detinute de catre celelalte parti aceasta se poate face numai cu plata unei sulte pa care o conveniti.
In instanta procedura este mai costisitoare, expertize, taxe de timbru, etc. onoraiu avocat.