avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata intretinere

Buna seara,
Care este termenul de prescriptie pentru un debit neachitat la scadenta?
Cine trebuie sa urmareasca recuperarea unui debit in cadrul termenului de prescriptie si care este temeiul legal?
Este vorba despre un debit legal din punctul de vedere al Asociatiei de Proprietari (ilegal din punctul meu de vedere) din 2001-2002.
Va multumesc.
Este vorba de Decretul nr. 167 DIN 1958.

ART. 1
Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege
...

ART. 3
Termenul prescriptiei este de 3 ani.
Buna seara!
Termenul de scadenta este de 3 ani.
Creditorul trebuie sa urmareasca incasarea debitului , este interesul lui.
Din 2001-2002 sigur s-a prescris.
daca dateaza din 2001 e prescrisa datoria. este obligatia asociatiei sa urmareasca incasarea debitelor. daca asociatia a stat in pasivitate si nu v-a dat in judecata pana acum, e castigul dvs.
Tot aici pe forum o sa gasiti un utilizator care spune ca s-a judecat 6 ani cu asociatia de proprietari pentru restante. Bineinteles ca restantele sunt mai vechi de 6 ani. Si s-a judecat, a pierdut, iar instanta nu a prescris nimic. Va explicati de ce?
Simplu si conform legislatiei: dupa 3 ani se prescrie datoria daca reprezentantii asociatiei nu au facut demersuri pentru recuperare. Din momentul initierii demersurilor prescriptia nu mai functioneaza. Apoi prescriptia iar nu mai decurge daca debitorul si-a recunoscut datoria. Recunoastrea datoriei se poate dovedi prin inscrisuri (chitant cu o plata partiala, angajament de plata, notificare prin posta cu confirmare...).
De aceea este hazardant sa spunem ca in toate cazurile o restanta fata de asociatie se prescrie dupa 3 ani de la data scadentei, pentru ca data scadentei se schimba in functie de multe elemente din care am amintit cateva (de la data fiecarei actiuni amintite curge un nou termen de prescriptie de 3 ani).
Instanta poate sa decida, analizand dovezile prezentate, daca o datorie se prescrie sau nu. Am obtinut intr-un proces o hotarare prin care restantierul a fost obligat sa plateasca datorii de 10 ani, prezentand dovezi ca a cunoscut datoria, nu a contestat-o, s-a angajat in scris ca o plateste..Piesele de baza au fost un angajament intocmit de restantier si inregistrat la asociatie prin care se obliga sa achite in urmatoarele 12 luni restantele de 9 ani si privilegiul imobiliar pus pentru suma restanta cu un an inainte de acest angajament si necontestat.
Angajamentul la facut cand a solicitat aprobarea vecinilor si a asociatiei sa se debranseze si sa-si instaleze centrala proprie.
Nu s-a tinut de promisiunea de a plati conform angajamentului si a ajuns in instanta care l-a obligat la plata restantelor, penalizarilor si cheltuielilor de judecata.
In cazul meu, instanta mi-a dat castig de cauza. Multumiri Dl. procmarci si celorlalti doi utilizatori pentru ajutorul acordat. Multa sanatate!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2012
oitaus78, utilizator

Alte discuții în legătură

Prescrierea datoriilor catre asociatia de proprietari iulianis iulianis Buna ziua, As dori o parere intr-o speta intre as. de proprietari si persoana mea. Pe scurt: avem un proces pe rol, pentru o datorie aferenta perioadei ... (vezi toată discuția)
Prescriere debite mai mari de 3 ani roh roh O datorie mai mare de 3 ani catre asociatia de proprietari se poate prescrie daca in perioada care depaseste cei 3 ani totusi s-a mers la mediator si s-a ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere geogeorge geogeorge buna ziua, am datorie la intretinere de prin 2009 la care s-au adaugat penalitati si acum as dori sa platesc.exista vreo posibilitate (fara sa chem in ... (vezi toată discuția)