O datorie mai mare de 3 ani catre asociatia de proprietari se poate prescrie daca in perioada care depaseste cei 3 ani totusi s-a mers la mediator si s-a constituit prejudiciu imobiliar ?
Datoriile dateaza din anul 2009, in 2012 s-a constituit privilegiu iar in 2013 s-a mers la mediator. In ianuarie 2015 s-a depus dosar la judecatorie pentru recuperarea tuturor debitelor.
La mediator a recunoscut debitul?Daca a recunoscut debitul as opina ca s-ar putea pune in discutie intreruperea prescriptiei.Trebuie insa sa aveti in vedere si prev.art.2.540 NCC-"Prescriptia este intrerupta prin punerea in intarziere a celui in folosul caruia curge prescriptia numai daca aceasta este urmata de chemarea lui in judecata in termen de 6 luni de la data punerii in intarziere." Parerea mea este ca trebuie sa mergeti la un avocat caruia sa-i prezentati actele pe care le aveti.
Nu s-a prezentat la mediator, si intr-adevar din momentul in care l-am invitat la mediator prin scrisoare cu confirmare de primire, s-au mai scurs 2 ani, pana l-am actionat in judecata.
Restantierul nu va castiga nimic ci doar in cel mai bun caz pentru el, judecatorul va decide ca anumite sume mai vechi se prescriu. Dar pentru celelalte prin hotararea judecatorului va fi obligat sa plateasca.
Restantierul poate solicita judecatorului sa respinga cererea asociatiei pentru topate sumele solicitate, aratand motivele tot asa cum poate solicita respingerea partiala a asociatiei invocand prescriptia.
In ambele cazuri asociatia poate demonstra cu inscrisuri ca rerstantierul trebuie sa fie obliga sa plateasca.
In cazul invocarii prescriptiei, asociatia va prezenta dovezile scrise in decursul perioadei din 2009 pana astazi in scopul respingerii cererii restantierului si acestea pot fi numeroase:
- notificari trimise restantierului in aceasta perioada, cu confirmare de primire sau nu, cu semmnatura de luare la cunostinta sau nu...
- angajamente scrie ale restantierului in acesata perioada din acre sa rezulte ca acesra s-a angajat sa plateasca debitele (ceea ce inseamna ca a avut cunoistinta de ele si nu a respectat intelegerea..)
- orice chitanta sau plata prin banca in toata aceasta perioada, acesata ducand la noi termene de cate 3 ani dupa fiecare plata cat de mica
- privilegiul imobiliar
- invitarea la mediere
Toate acestea si alte dovezi pe care asociatia le are, se pot depune la dosar de catre reprezentantul asociatiei pentru a convinge instanta.
Cat priveste "punerea in intarziere", restantierul a fost pus in intarziere la fiecare lista de plata lunara afisata cu restante, a fost pus in intarziere prin fiecare notificare daca asociatia a facut notificari...
Asociatia noastra a recuperat prin instanta debite de aproape 9 ani de la un proprietar ce era "restantier profesionist", acre a invocat prescriptia in instanta dar instanta i-a respins cerere pentru ca asociatia a prezentat mai multe dovezi de care va spuneam mai sus, si a hotarat carestrantierul sa plateasca tot.
Poate va intrebati de ce asociatia l-a chemat in instanta dupa aproape 10 ani? Pentru ca restantierul nostru avea lunar o suma foarte mica de plata si mai platea din cand in cand cate ceva, promitea, se angaja... si parca era rusinos sa mergi in instanta pentru 400 lei restante la intretinere, 200 lei restante la reparatii, 200 lei penalizari si cativa firfirei fonduri si alte asemenea.
Rau platnici
buzaianuargi
buna ziua,avem la noi in bloc un rau platnic are 200 mil. nu aplatit de 10 ani ,acum 5 ani s-a schimbat administratorul acesta din urma nu a putut sa-l dea in ... (vezi toată discuția)