avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... rau platnici
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

rau platnici

buna ziua,avem la noi in bloc un rau platnic are 200 mil. nu aplatit de 10 ani ,acum 5 ani s-a schimbat administratorul acesta din urma nu a putut sa-l dea in judecata ca administratorul care a plecat nu lasat nici un act ,s-a luat un angajament de plata de la propietar a platit 200 lei timp de 14 luni dupa aceea nu amai vrut sa plateasca ca sunt penalitatile prea mari mentionez ca se repartizau penalitatile care erau in facturi dar fiind putini restantieri erau mai mari decit intretinerea
respectivul propietar a pus un expert si a calculat penalizari cu 0.2% doar cu 500 zile intarziere spunand ca sa nu fie mai mare penalizare ca intretinerea si datoria mai veche de 3 ani e prescriptibila, in conditiile in care penalizarile sunt in facturi si furnizori nu prescrie nici o datorie asociatia ce face ?
Cel mai recent răspuns: buzaianuargi , utilizator 13:11, 5 Octombrie 2015
Legal este sa se calculeze lunar si sa se afiseze lunar penalitatile asociatiei in valoare maxima de 0,2% LA COTELE SI FONDURILE RESTANTE. Penalitatile nu pot fi mai mari decat cotele la care se calculeaza si nu se calculeaza penalitati la penalitati.

Daca faceti un calcul matematic , in exact 500 zile de intarziere ajungeti cu penalitatile la valoarea cotelor restante initiale, adica maximul aplicabil.

Cotele restante initiale - neplatite - se prescriu dupa trei ani DOAR DACA NU AU FOST CERUTE LUNAR PE LISTELE DE PLATA, CARE AU STATUT DE FACTURA.

Penalitatile furnizorilor se aplica restantierilor functie de procentul lor de consum. Daca exista doar un restantier si vine o penalizare Radet de 450 lei, aceasta se aplica acelui restantier , chiar daca el datoreaza o intretinere lunara de 150 lei.

Planul lunar de plati esalonate de doar 200 lei, atata timp cat restantierul are 20.000,00 lei datorie este nerealist, deoarece dansul abea isi plateste( daca si acelea) cotele curente, iar din urma mai nimic. Iar penalitatile continua sa curga, ceeace nu este vina asociatiei.

Singura Dvs solutie ca si asoc este intituirea privilegiului imobiliar asupra apartamentului si dupa aceea actionarea restantierului in instanta pentru sumele datorate.
multumesc.
buzaianuargi a scris:
.. asociatia ce face ?

Pai cred ca ar trebui sa ne spuneti ce face asociatia!
Asociatia trebuia de mult timp sa-l actionezew in instanta pe restantier si sa nu astepte 10 ani.
Actiunea in instanta se face de catre presedinte si nu de administrator. Administratorul ajuta, contribuie cu actele, inscrisurile necesarii depunerii la dosar, dar presedintele este cel ce actioneaza in justitie.
Cat despre calculul, recalcul, stabilirea sau restabilirea restantelor si a penalizarilor, lasati instanta sa decida. Dumneavoastra introduceti actiunea anexand cererii de chemare in judecata listele de plata, angajamente de plata, notificari,.... Daca restantierul contesata sumele, instanta poate desemna un expert pentru realizarea unei expertize judiciare si stabilirea corecta a debitului.
Tot instanta poate decide daca unele sume se prescriu sau nu.
In instanta nu se iau in considerare calculele facute de un expert angajat de restantier, ci doar cele facute de expertul desemnat de instanta.

da dar judecatoru ia in calcul doar ultimi 3 ani ,nu toti ani, asa stiu.
si e posibilitatea ca asociatia sa piarda .
Judecatorul nu este masina, bancomat, automat de dat decizii sau hotarari, ci gandeste si analizeaza cerea cu dovezile anexate.
Si da, judecatorul poate sa decida ca sumele mai vechi de 3 ani se prescriu dar la fel de bine poate decide ca paratul trebuie sa plateasca debitele pentru ultimii 5-7-1-12 ani. Asta este in functie de dovezile ce le aveti pentru a convinge judecatorul. Puteti sa convingeti judecatorul daca aveti notificari trimise paratului acum 7 ani, 5 ani... Daca aveti angajamente ale paratului, solicitaria ale acestuia de esalonare a platii, promisiuni ale acestuia...., de acum 2 - 3-...-7 ani. Toate acestea si altele sunt dovezi ca restantierul a cunoscut, a recunoscut debitele si acestea duc la incetarea prescriptiei de la data sau datele inregistrarii acestor documente la asociatie, la posta, la OCPI...
Si-acum de teama prescriptiei ce o sa faceti? O sa mai steptati inca 10 ani? Nu se poate sa conduceti ori sa administrati asa o asociatie. Actionati pe toate caile si ami ales in instanta pentru recuperarea debitelor.
E posibil ca sociatia sa piarda sumele stabilite pentru 1-2-7 ani din cei 10, dar la fel de bine si peste alti 2-3 ani, daca nu actionati, asociatia o sa piarda 1-2-7-9 ani din cei 12-13 neplatiti.
Dar citind primul dumneavoastra mesaj, iata ca acel angajament de plata luat cu 14 luni in urma, poate sa-l convinga simplu pe judecator care vede la acum 14 luni omul avea de plata sume vechi de 3 ani, asa ca astazi are de plata sume cel putin de 3 ani + 14 luni adica 4 ani si 2 luni pentru ca odata cu angajamentul a incetat prescriptia. Iar daca mai aveti astfel de dovezi va puteti duce cu incetarea prescriptiei chiar pana la cei 10 ani.
Succes!

Alte discuții în legătură

Prescrierea debitelor ContSters314729 ContSters314729 Buna seara, Multumesc anticipat pentru un raspuns concret la urmatoarea intrebare:asociatia de locatari a facut o cerere de chemare in judecata a unui locatar ... (vezi toată discuția)
Prescriere debite mai mari de 3 ani roh roh O datorie mai mare de 3 ani catre asociatia de proprietari se poate prescrie daca in perioada care depaseste cei 3 ani totusi s-a mers la mediator si s-a ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere geogeorge geogeorge buna ziua, am datorie la intretinere de prin 2009 la care s-au adaugat penalitati si acum as dori sa platesc.exista vreo posibilitate (fara sa chem in ... (vezi toată discuția)