avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescrierea debitelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescrierea debitelor

Buna seara,
Multumesc anticipat pentru un raspuns concret la urmatoarea intrebare:asociatia de locatari a facut o cerere de chemare in judecata a unui locatar restantier incepand din oct.2010 si pana in dec 2013.(inregistrata in 22 mai 2014).Locatarul a facut intampinare cerand instantei anularea datoriilor aferente perioadei oct.2010 si pana in aprilie 2011,motavand prescriptia generala de 3ani.Este legal acest lucru ? Poate asociatia sa piarda acesti bani ? Pentru aceste datorii pot raspunde in solidar presedintele de asociatie si administratorul pentru ca nu a actionat in judecata in timp util pe locatatul rau platnic ?
Din cele relatate, exceptia prescriptiei pare a fi intemeiata. Daca instanta va admite exceptia prescriptiei, asociatia va putea recupera doar cotele de contributie si penalitatile aferente celor 3 ani anteriori introducerii actiunii.
ileanaszabo a scris:
..asociatia de locatari a facut o cerere de chemare in judecata a unui locatar restantier incepand din oct.2010 si pana in dec 2013.(inregistrata in 22 mai 2014).

De ce asociatia nu a solicitat obligarea restantierului la plata debitelor pana la data actionarii in judecata (mai 2014) si s-a oprit la decembrie 2013? Asociatia a incasat cumva sumele aferente perioadei dec 2013-aprilie 2014? Are legatura cu prrescriptia si poate o sa va explic in functie de raspuns.
Locatarul a facut intampinare cerand instantei anularea datoriilor aferente perioadei oct.2010 si pana in aprilie 2011,motavand prescriptia generala de 3ani.Este legal acest lucru?

Sigur ca este legal sa ceara orice, chiar si anularea tuturor debitelor, nu asta e problema. Important este daca instanta o sa decida sau nu ca debitele mai vechi dde 3 ani se prescriu.
Poate asociatia sa piarda acesti bani?

Da, asociatia poate pierde o parte din bani sau nu. Depinde de raspunsul si argumentele celui care reprezinta asociatia in instanta. Concret, daca presedintele asociatiei sau avocatul ce reprezinta asociatia aduce dovada ca restantierul a fost notificat in 2012 sau 2013, aducandui-se la cunostinta debitul, a fost chemat la mediere, a platit o parte cat de mica din restante, nu a contestat sumele repartizate pe lista conform legii, a incheiat cu asociatia vreo conventie de esalonare a platilor s.a..m.d., judecatorul va poate stabili ca prescriptia se suspenda si va respinge cererea restantierului.
Dar pentru aceasta, reprezentantul asociatiei, asa cum am spus, trebuie sa convinga judecatorul cu dovezi. Asociatia noastra intr-un proces a obtinut de la un restantier sume datorate pentru aproape 10 ani dar care a avut cateva din elementele descrise mai sus: angajament de plata, privilegiu instituit pe apartament...
Pentru aceste datorii pot raspunde in solidar presedintele de asociatie si administratorul pentru ca nu a actionat in judecata in timp util pe locatatul rau platnic?

Administratorul nu are ca atributiuni actionarea in judecata a restantierilor.
Presedintele, membrii comitetului si comisia de cenzori pot fi criticati in adunarea generala si schimbati din functii daca nu si-au facut datoria. Dar daca, de exemplu, ati avut adunarea general si-ati ales un nou comitet in 2014 iar acest comitet a decis actionarea in judecata a restantierului de care spuneti, noua conducere si-a facut datoria.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie prescrisa de instanta cocosioanalr cocosioanalr Buna seara, Va rog daca se poate sa ma ajute cineva in urm.problema, sunt administrator a unei Asociatii de proprietari pe care am preluat-o in oct 2011 ... (vezi toată discuția)
Decret 167 / 1958 privind prescriptia extinctiva Lokatar Lokatar Mai este in vigoare Decretul 167 / 1958 privind prescriptia extinctiva ? Se aplica la acest moment in asociatiile de locatari-proprietari? (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari DimitriP DimitriP Bună seara, Ca să prezint pe scurt problema stă cam așa: -asociație de proprietari cu președinte, comitet executiv, administrator, cenzor, ... (vezi toată discuția)