Bună seara,
Ca să prezint pe scurt problema stă cam așa:
-asociație de proprietari cu președinte, comitet executiv, administrator, cenzor, etc......președintele și comitetul executiv nu prea fac nimic, sau mai bine zis nimic, administratorul , și el cam tot nimic, decât încasează banii și pune femeile de serviciu la treabă ;
- dacă există probleme mai mari, majoritatea locatarilor strâng bani și fac singuri ce au de făcut (nu avem fond de rulment,fond de reparații);
-P și CE, nu urmăresc restanțierii, nu impun penalizări.
Întrebările mele sunt :
1. Care sunt pașii de urmat și cum se procedează pentru a notifica restanțierii??? (am înțeles din cuprinsul legii 196/2018 că întâi se notifică )...
2.după notificare am înțeles că se poate institui o notare a debitelor în cartea funciară asupra proprietarului la B.C.P.I. ???? se poate trimite prin poștă această notare ??
3,ce urmează după această notare a debitelor ?????
4,care sunt termenii de prescripție a datoriilor acumulate de proprietari și cum pot fi ele suspendate ????
Vă mulțumesc anticipat pentru eventualele răspunsuri
Cu stimă
1. Restanțieri pot fi notificați dacă raman restanțanți mai mult de trei luni . Asta inseamnă că restanțierii să fie penalizați , iar acestă hotărare se ia in cadrul Adunării .Generale .
2. Președintele este cel care notifică și poate ridica interdicția la stingerea restanțelor . Proprietarii restanțieri pot fi inștiințați prin scrisoare recomandată , și prin afișare la avizier .
3. Evident se așteaptă plata restanțelor .
4. .Datoriile mai vechi de trei ani se prescriu iar aceste debite nerecuperate se plătesc de Asociație .
mulțumesc pentru răspuns, dar mai am o neclaritate.....după notificări,penalități aplicate, dacă restanțierul tot nu achită nu există nicio modalitate legală de a suspenda acest termen de trei ani (ex....darea în judecată???????)
Un restanțier poate fi acționat in Instanță dacă a ramas restant mai mult de 90 zile . Dacă timp de peste trei ani Asociația nu se indreaptă spre acel restanțier atunci sumele se prescriu și toți proprietarii achită acele debite .
ben 46 dacă comitetul nu a propus in AG actionarea in judecata a restantierului,plăteste comitetul,daca proprietarii au mandatat presedintele sa dea in judecata si pierde,platesc toti Prescrierea este o pedeapsa pt cei care au dormit peste 90 zile