avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescrierea datoriilor catre asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescrierea datoriilor catre asociatia de proprietari

Buna ziua,

As dori o parere intr-o speta intre as. de proprietari si persoana mea. Pe scurt: avem un proces pe rol, pentru o datorie aferenta perioadei aprilie 2003 - noiembrie 2010. Nu am platit deloc pentru ca NICIOADATA administratorul nu mi-a prezentat o lista de plata cu detalierea cheltuielilor ce mi se imputa ci doar suma totala lunara de plata. M-a actionat de 2 ori in judecata, 2 procese identice.

Primul a fost lasat in nelucrare de Asociatie pentru ca nu au depus acele liste de plata nici macar la solicitarea instantei. Am obtinut perimarea, am fost actionat din nou in judecata, un proces identic. L-am pierdut la judecatorie (nu detaliez cum), am recurat si evident am avut castig de cauza, motivul principal fiind acela ca datoria aferenta perioadei aprilie 2003 - decembrie 2007 este prescrisa.

Acum suntem din nou la fond. Asociatia pretinde ca suma nu e prescrisa datorita faptului ca am beneficiat de subventie pentru incalzire in perioada de iarna. Eu am studiat atat legea 416/2001 cat si decretul nr.167 din 10 aprilie 1958 privitor la prescriptia extinctiva, nicaieri nu apare vreo mentiune legata de ceea ce prezuma reprezentantii asociatiei.

Acum s-a dispus si o expertiza contabila de catre instanta, am incuviintat, am platit onorariul. Eu doresc sa-mi achit cat mai curand datoriile, dar doresc sa stiu ce platesc, nu accept sa platesc niste sume lunare despre care nu stiu din ce se compun, pana nu vad documentele justificative emise de furnizorii de servicii si nu verific metodele de calcul a cheltuielilor imputate mie.

S-a ajuns la situatia cu cererea mea pentru constatarea prescrierii pentru ca alta solutie nu prea aveam. Daca are cineva vreo experienta asemenatoare, as fi recunoscator daca ar impartasi-o aici. Ma intereseaza mai ales daca ar putea fi real faptul ca sumele acelea nu sunt prescrise datorita faptului ca am beneficiat de acele subventii pentru incalzire conform legii 416/2001 asa cum pretind reprezentatii asociatiei.

Am mai gasit un art. pe acest site: www.avocatnet.ro/content/art... :

"Potrivit lui Claudiu Lascoschi, daca un debitor datoreaza o suma de 500 lei si achita numai 100 lei din acea datorie, termenul de prescriptie a executarii silite pentru restul sumei de 400 lei incepe sa curga de la data efectuarii platii sumei de 100 lei."

In cazul meu, eu asimilez cei 100 de lei cu partea din datorie acoperita de subventie, astfel incat cred ca respectabilii domni ce reprezinta asociatia nu au dreptate.

Va multumesc,
Radu
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:17, 26 Octombrie 2011
A nu plati o parte din suma calculata de asociatie, a contesta o anumita suma, a solicita recalcularea s.a.m.d. sunt lucruri care se mai intampla si se rezolva prin explicatii, argumentari, refacerea calculelor..., sau in instanta.
Dar ca cineva sa nu plateasca "deloc pentru ca NICIOADATA administratorul...", si timp de 7 ani sa consume apa, gaz, energie termica, servicii..., este ceva de neinteles.
Poate sumele calculate erau mari dar nu puteau totusi sa fie "zero". Ceva trebuia totusi platit.

Referitor la prescriptie, aceasta este de 3 ani, dar o suma se prescrie dupa 3 ani daca asociatia nu a intreprins nimic in aceasta perioada (notificare, somatie, proces, privilegiu imobiliar...). Apoi daca restantierul a platit vroe suma in aceasta perioada, iar se poate considera ca a recunoscut debitul si cei 3 ani de prescriere curg de la data acestei plati. Si-aici este interesant in speta prezentata, instanta putand considera ca suma primita din subventie reprezinta o plata, a restantierului, o plata care a diminuat debitul atunci cand s-a beneficiat de acea subventie. Si-atunci iar nu se mai pot considera prescrise sumele datorate.
Noi, in asociatie, am recuperat, intr-un dosar, restante si penalizari de la un proprietar, ce aveau vechime de 10 ani. Dar in acesti 10 ani restantierul a inregistrat la asociatie doua angajamente de plata, asociatia a instituit privilegiu imobiliar, a trimis notificari, a mai incasat de cateva ori ceva sume partiale...
In instanta a solicitat prescrierea sumelor ca fiind mai vechi de 3 ani dar, in urma dovezilor prezentate de asociatie, instanta a constatat ca prescriptia s-a intrerupt de mai multe ori.
Asa ca restantierul a fost obligat sa plateasca debitele, penalizarile si cheltuielile de judecata.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea datoriilor catre ap florina_mauro florina_mauro buna seara ,pe scurt o descriere a situatiei: datorie catre asociatia de locatari din 07 05 2005 pt apa rece ultima plata facuta de catre debitor catre ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere geogeorge geogeorge buna ziua, am datorie la intretinere de prin 2009 la care s-au adaugat penalitati si acum as dori sa platesc.exista vreo posibilitate (fara sa chem in ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste o datorie prescrisa? husseincudop husseincudop Sunt administrator de bloc. Avem un proprietar caruia i se prescrie o parte din datoria la intretinere,Am citit pe forum ca pur si simplu se sterge datoria din ... (vezi toată discuția)