avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Abuz de clauza viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Abuz de clauza viagera

Buna ziua!
Din discutiile purtate am inteles ca situatia este urmatoarea:
Un baiat mosteneste prin testament de la bunica lui un apartament cu clauza viagera referitoare la tatal acestuia. Baiatul implineste 18 ani shi intra in drepturi depline asupra imobilului. Intre timp tatal vinde celelalte imobile (dobandite de acesta tot prin mostenire) si se muta in apartamentul baiatului.
Problema: Baiatul este plecat doua luni cu doua luni la munca in Germania. Tatal in romania se bucura (poate prea mult) de o pensie dar nu plateste utilitati/impozit/etc. Baiatul a platit la ENEL ultima data 2000RON+penalizari, Congaz3500+penalizari, impozit, etc.

Ce credeti ca se poate face intr-o asemena situatie?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 19:14, 7 Februarie 2011
Depinde la ce se refera clauza la obligatie de intretinere consttind in asigurarea celor necesare traiului sau la dreptul de a locui pe tot timpul vietii in apartament, in acest din urma caz il poate actiona in judecata sa participe la plata cjheltuielilor de intretinere
Acea "clauza viagera" stipulata in contract, care este un drept de uzufruct, nu-l exonereaza pe uzufructuar de la plata utilitatilor care raman in sarcina exclusiva a acestuia, precum si plata unor taxe si impozite care se datoreaza imobilului (locuinta!).
"top dan" clauza este ceva in genul: "obligatia de ai asigura conditiile si cele necesare unui trai decent" nu am actul in fata sa`l pot copia dar ceva de genul acesta e.
Problema este cat se poate de grava shi e pentru trecut, prezent si viitor.
Adica de la ultimele restante mai sus mentionate acum sunt altele. Intervin iar penalizarile. Desfacerea contractelor de furnizare nu reprezinta o solutie deoarece pentru re-racordarea pe viitor (cand se va stabilii iar in romania) v-a fi nevoit sa plateasca toate acestea +taxele aferente.

Efectiv nu vad solutie... de aceea apelez la dvs.
formzq, ai inteles gresit despre unul din dezmebramantele dreptului de proprietate: uzufructul! Nu este obligatia nudului proprietar sa creeze uzufructuarului conditiile pentru un trai decent! Daca ar fi existat in acel contract si o clauza de intretinere atunci lucrurile ar fi stat altfel. Ar face bine uzufructuarul sa-si plateasca toate datoriile catre furnizorii de servicii, sa nu astepte ca nudul proprietar sa le plateasca. Acesta fiind plecat din tara nu vad de ce ar trebui sa plateasca acele cheltuieli.
ai inteles gresit despre unul din dezmebramantele dreptului de proprietate: uzufructul! Nu este obligatia nudului proprietar sa creeze uzufructuarului conditiile pentru un trai decent!

Bun. In concluzie recomandati sa desfaca, contractele cu diversii furnizori si in cazul in care tatal are de gand sa locuiasca acolo in continuare sa le faca pe numele lui.

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere carmena_iasi carmena_iasi Ce tip de contract de intretinere este mai sigur? contract de intretinere cu habitatie viagera sau contract de intretinere cu drept de nuda proprietate? Mie nu ... (vezi toată discuția)
Probleme uzufruct viager Bachus20 Bachus20 Buna ziua! Acum ~1 an am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, doamna respectiva fiind grav bolnava si avand nevoie de banuti pentru a ... (vezi toată discuția)
Ce pot face ca sa nu pierd casa? cristina09_aaa cristina09_aaa acum 8 ani am cumparat o donatie mai precis un apartament cu 2 camere cu uzufruct viager.In actul de donatie ,donatoarea specifica urmatoarele: am dobandit ... (vezi toată discuția)