avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatia de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatia de plata

Exista posibilitatea demararii procedurii somatiei de plata prin executor judecatoresc?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:28, 11 Mai 2008
Nu, faceti o confuzie.
Se numeste somatie de plata procedura speciala prevazuta de OG 5/2001, in cadrul careia, la cererea creditoarei, instanta de judecata pronunta o ordonanta prin care il someaza pe debitor sa-si achite debitul, intr-un termen intre 10 si 30 de zile.
Tot somatie se numeste si actul transmis de executorul judecatoresc debitorului, impreuna cu titlul executoriu (o sentinta, o ordonanta de felul celei obtinute in procedura din OG 5/2001 etc.), prin care debitorul este somat sa-si achite debitele stabilite prin titlul executoriu si procesul-verbal privind cheltuielile de executare si alte sume suplimentare de plata, incheiat de executorul judecatoresc.

La executor va puteti prezenta numai dupa ce ati obtinut deja un titlu executoriu, si nu in scopul obtinerii unui titlu executoriu.
Cererea privind emiterea unei ordonante care sa contina somatia de plata (reglementata de OG 5/2001) se introduce numai la instanta si abia dupa ce obtineti hotararea investita cu formula executorie (titlu executoriu) o puteti pune in executare.
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2008
Florentina Ragalie, Consilier juridic
Pasii sunt urmatorii pentru somatia de plata :
- procedura concilierii indeplinita
- actiune in Somatie de plata conf OG 5/2001.
- dupa ce hotararea ramane definitiva si irevocabila mergeti si o investiti si legalizati
- dupa ce v-a iesit investirea mergeti cu ea la un executor judecatoresc.
- veti plati o taxa veti face o cerere de executare si dupa aceea asteptati.

Cam asta e ...
cosmin2008 a scris:

Pasii sunt urmatorii pentru somatia de plata :
- procedura concilierii indeplinita
- actiune in Somatie de plata conf OG 5/2001.


Cam asta e ...


cam asta e o mare prostie... conciliere prealabila la somatie de plata NU se face!!!
DACA AI FI STIUT CA IN MATERIE COMERCIALA PROCEDURA CONCILIERII ESTE OBLIGATORIE ....NU TE-AI MAI FI BAGAT IN SEAMA AIUREA SI NU AI MAI FI SPUS O ASA PROSTIE....DAR IN FINE, MAI CITESTE....DE ALTFEL IN ORICE CONTRACT ESTE STIPULAT CA INTAI SE APELEAZA LA CONCILIERE....
OFFFF.... NASOL CU SCOALA ASTA

Alte discuții în legătură

Somatia de plata muntean muntean Va rog sa ma ajutati. La somatia de plata mai este sau nu necesara procedura convocarii la conciliere? Daca din momentul actionarii in judecata pe baza OUG ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata investita sau nu mh31 mh31 Am o nelamurire, caci in functie de localitate, intalnesc tot opinii diferite: somatia de plata se investeste sau nu cu formula executorie? somatia este ... (vezi toată discuția)
Investirea cu formula executorie a somatiei de plata ContSters6135 ContSters6135 Buna ziua! Am si eu o intrebare: o somatie de plata, definitiva si irevocabila, se mai investeste cu formula executorie inainte de a fi pusa in executare? Am ... (vezi toată discuția)